Parcari rezervate pentru masini hibride, in Statele Unite

In orasul New York, automobilele cu propulsie hibrida au locuri de parcare rezervate, a explicat doamna Felicia Ienculescu – Popovici, director executiv al organizatiei Greenitiative.

Parcarile rezervate sunt marcate cu inscriptii de genul “Hybrid Parking Only”.

Automobilele hibride sunt cele care au incorporate doua sisteme de propulsie – unul care foloseste combustibil clasic (de exemplu benzina), iar celalalt electric.

In principiu, un automobil hibrid foloseste propulsia electrica in trafic urban, iar in afara orasului utilizeaza motorul cu ardere interna.

Locuri de parcare rezervate pentru automobile "verzi" exista si in alte mari orase americane, cum ar fi Boston sau Chicago.

Ideea administratiilor oraselor din SUA de a incuraja masinile mai putin poluante si prin intermediul parcarilor "exclusive" este cu atat mai remarcabila, cu cat in metropolele americane exista un mare deficit de locuri de parcare.

Felicia Ienculescu – Popovici a relatat aceasta situatie intr-o conferinta desfasurata la Ambasada SUA din Bucuresti, dupa o calatorie de trei saptamani in Statele Unite, in cadrul programului “International Visitor Leadership”. Programul este organizat anual de catre Departamentul de Stat al SUA, incepand din 1940. Ultima sa editie, din septembrie 2011, a avut ca tema “Schimbarile climatice si energia curata”.

New York este metropola cu cea mai intinsa retea de metrou din lume. In acest context, o alta dovada a preocuparilor Administratiei fata de mediu este dezafectarea unei linii de metrou aerian, denumita Highline, construita in anii ’70, si transformarea ei intr-un parc suspendat. “Parcul aerian” din New York a fost amenajat cu fonduri private. “Cand la Bucuresti a fost inaugurat pasajul Basarab, eu il si vedeam amenajat cu pomisori si cu piste pentru biciclete. Astept momentul”, a spus Felicia Ienculescu – Popovici.

Preocuparile americanilor fata de evolutiile climatice nu reprezinta doar o moda, ci sunt rezultatul educatiei primite in familie si in sistemul de invatamant. Inventatorul termenului de “incalzire globala” a fost, in anul 1975, un american, Wallace S. Broecker, profesor universitar in California.

Una dintre ideile sale celebre este urmatoarea: "The climate system is an angry beast and we are poking it with sticks" ( “Clima este o fiara salbatica, iar noi o intaratam cu batul”).

Mihai Diac

Foto: theexpiredmeter.com/2008/04/hybrid-cars-get-free-parking/

Citeste si:

Impozit de 5% pentru posesorii de masini electrice si hibrid din Bucuresti

Primul automobil hibrid romanesc, Dacia Hamster, va fi prezentat la Monte Carlo

Reclama la un hibrid Lexus interzisa la TV

Greenitiative la Saptamana Energiei Durabile

spot_img

Ultimele știri