Organizatia de mediu Greenitiative va participa la cea de-a treia editie a Saptamanii energiei durabile (European Sustainable Energy Week – EUSEW), principalul eveniment anual dedicat energiei durabile organizat la nivel european, care se va desfasura la Bruxelles in perioada 9 – 13 februarie, sub egida Campaniei Europene pentru Energie Durabila (Sustainable Energy Europe Campaign – SEE).
Reprezentantii Greenitiative vor participa timp de cinci zile la o serie de evenimente organizate cu ocazia Saptamanii Energiei Durabile, printre care si conferinta The EU energy & climate package – a new “green deal” for Europe, unde oficialii europeni vor dezbate impreuna cu reprezentantii institutiilor tarilor membre, ai sectorului privat si ai celui neguvernamental modalitatile de punere in aplicare Pachetul Legislativ pentru Schimbari Climatice si Energie, adoptat de Parlamentul European in decembrie 2008.
Prin programul Generatia Energiei Curate (GEC), Asociatia Greenitiative (initiator si organizator) si ROMSIR (sustinator) sunt parteneri oficiali ai Campaniei Europene pentru Energie Durabila. Greenitiative si-a propus sa contribuie prin programul GEC la constientizarea impactului pe care modul actual de generare si consum al energiei il are asupra mediului la nivelul a trei grupuri tinta – elevi si profesori ai Scolii nr. 56 “Jose Marti” din Bucuresti, membrii comunitatii rurale Eselnita, jud. Mehedinti, si membrii grupului Arhiterra, un network de arhitecti preocupati de tehnici traditionale de construire in contextul arhitecturii moderne.
In cadrul proiectului GEC, elevi si profesori de la Scoala 56 au participat la un proiect pilot de ecoeducatie pe tema sustenabilitatii energetice, unul din primele de acest tip din Romania. Au fost abordate subiecte precum incalzirea globala, efectele consumului excesiv de resurse epuizabile, impactul uman asupra mediului, importanta reciclarii deseurilor ca metoda de reducere a consumului energetic si a emisiilor de gaze cu efect de sera, eficienta energetica si sursele regenerabile de energie si legatura dintre folosirea lor si combaterea incalzirii globale. La finalul proiectului, elevii si-au asamblat propria lor jucarie fotovoltaica personalizata pe baza unui kit realizat de artistul belgian Dang, cunoscut pentru instalatii de arta care folosesc celule fotovoltaice.
In comuna Eselnita (jud. Mehedinti), scopul campaniei a fost diseminarea unor mesaje legate de sustenabilitate energetica atat in randurile autoritatilor locale cat si in randurile copiilor si tinerilor din sat. In vara anului 2008, Greenitiative a sustinut timp de o saptamana in cadrul Scolii Parohiale de Vara un curs de ecoeducatie si sustenabilitate energetica similar cu cel derulat in Bucuresti. In paralel, Greenitiative a sustinut o prezentare in fata Consiliului Local pe tema dezvoltarii durabile si a sustenabilitatii energetice. In cadrul campaniei, Romsir a dotat gradinita comunei cu o instalatie termosolara pentru producerea apei calde menajere.
Pe parcursul anului 2008, Greenitiative a sustinut doua prezentari in cadrul intalnirilor Arhiterra de la Carturesti, despre dezvoltarea durabila a comunei Eselnita si despre case ecologice, promovand cu ajutorul unor mesaje adaptate membrilor Arhiterra ideile de baza ale campaniei: energie regenerabila, eficienta energetica si combaterea incalzirii globale.