Tarom va zbura cu bio-kerosen din primavara

Compania Tarom va folosi, in primavara anului viitor, in carburantul de zbor, bio-kerosen obtinut din plantatiile experimentale de camelina din Romania, potrivit prof.univ.dr. Stefana Jurcoane, decan de an al Facultatii de Biotehnologii din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti.

“In 2011 am obtinut 5.000 de litri de ulei de camelina. In urma procesarii de catre UOP Honeywell au rezultat 3.000 de litri de bio-kerosen pe care Tarom-ul urmeaza sa-i foloseasca in primavara”, a declarat, pentru Green Report, prof.univ.dr. Stefana Jurcoane.

Potrivit acesteia, uleiul de camelina nu poate fi procesat in tara deoarece rafinariile din Romania nu au instalatii de hidrogenare.

“Rafinaria Steaua Romana a fost selectata initial pentru implementarea procesului de transformare a uleiului in biokerosen, insa nu am avut sprijinul necesar din partea Ministerului Economiei in acest demers”, a mai spus Jurcoane. “Daca se va reusi implementarea tehnologiilor la Campina va fi facuta dupa cea detinuta de UOP”.

Plantatiile experimentale de camelina, o initiativa privata

In anul 2011, un consortiu format din Tarom, Airbus, Honeywell’s UOP, CCS (Compania de Camelina a Spaniei), Facultatea de Agronomie Bucuresti si Centrul de biotehnologie al Facultatii de Medicina Veterinara a pus bazele unuia dintre primele proiecte la nivel european destinate infiintarii unor unitati de productie si procesare de biocombustibili pentru transportul aerian (bio-kerosen) obtinut din camelina.

“In perioada anilor 2011 – 2012 am cultivat sapte loturi. Doua in judetul Calarasi, si cate unul in Arad, Arges, Satu Mare, Dolj si Iasi. Surprinzator cele mai bune rezultate le-am inregistrat in Iasi si Satu Mare”, a precizat Stefana Jurcoane.

Suprafata totala cultivata cu camelina a fost de 15 hectare (ha).

“Productia din 2012 insumeaza 20 de tone de seminte, dar pe care le pastram intr-un siloz pana cand vom gasi o oferta convenabila pentru extragerea uleiului”, a mai spus, pentru Green report, profesorul universitar.

Cultura de camelina, profitabila de la 10 ha in sus

Potrivit Stefanei Jurcoane, cultura de camelina poate aduce un profit de 400 euro/ha, insa suprafata cultivate trebuie sa fie de cel putin 10 ha. “Productia este de aproximativ 2 tone/ha, iar in momentul de fata o tona de seminta se vinde cu aproximativ 250 euro”, a explicat Jurcoane.

Conform declaratiilor acesteia, camelina este o planta de la care se poate folosi absotul tot, incepand de la seminte si pana la tulpina, care poate fi folosita ca biomasa pentru obtinerea de bioetanol si peleti. “Dupa presarea semintelor resturile ramase pot fi introduce in hrana animalelor intr-o proportie de 10 – 20% ”, a mai spus Stefana Jurcoane.

De asemena, o alta calitate a acestei plante este aceea ca poate fi cultivate pe terenuri marginale si poluate, iar perioada de vegetatie este de numai trei luni.

Folosirea biocarburantilor in aviatie este obligatorie

Pana in 2020, conform cerintelor Uniunii Europene, 10% din combustibilul avioanelor trebuie inlocuit cu biocombustibil. Potrivit cercetarilor efectuate de Universitatea din Manchester, prin utilizarea bio-kerosenului se realizeaza o reducere a emisiilor de carbon cu 60%.

Cosmin Zaharia

Citeste:

DJSI: Air France – KLM, din nou lider in industria transporturilor

Cel mai lung zbor KLM alimentat cu biocombustibili

Biocombustibilul pica testul sustenabilitatii

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri