Biocombustibilul pica testul sustenabilitatii

Doi experti ai Universitatii Friedrich Schiller din Jena sustin ca rezultatele a opt din cele 10 teste efectuate pe esantioane de biocombustibil din rapita au aratat ca reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera este de sub 30%, si nu de cel putin 35%, asa cum cer tintele Uniunii Europene. Potrivit acestora, folosirea biocombustibililor va fi subminata pe viitor in conditiile in care, peste cinci ani, tinta de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera este de 50% .

Gernot Pehnelt (foto dreapta) si Christoph Vietze, cercetatorii institutiei de invatamant germane, sustin, de asemenea, ca in demersul lor s-au confruntat cu o lipsa de cooperare din partea forurilor UE. "Rezultatele noastre indica faptul ca “sustenabilitatea” culturilor de rapita folosita pentru biocombustibil, in interpretarea Directivei Europene privind energia regenerabila, este in cel mai bun caz indoielnica, iar intr-un scenariu realist nejustificata”, spune Pehnelt, citat de Guardian. "Avem nevoie de transparenta, iar UE a ezitat sa publice toate datele necesare promitand ca va veni cu noi cifre pentru fiecare biocombustibil in parte. Pana in momentul de fata nu au publicat nimic”.

Lipsa de transparenta a Uniunii Europene in privinta biocombustibililor a fost deja semnalata de ONG-uri, iar universitari germani spun ca problemele lor se afla in terenul celor care cred ca Bruxelles a supraestimat in mod deliberat beneficiile semintelor de rapita pentru motive politice.

Germania, Franta si Italia sunt cei mai mari producatori de ulei de rapita, detinand de asemenea o industrie auto extrem de bine dezvoltata care sustine activ folosirea de biocombustibili pentru reducerea emisiilor de carbon.

Natiunile Unite, dar si alte institutii internationale, considera ca biocombustibilii stau la baza cresterii preturilor la alimente la nivel mondial si exacerbeaza efectele secetei actuale, cea mai severa din ultima jumatate de secol.

Pe fondul temerilor ca lumea se indreapta spre o alta criza alimentara, similara cu cea din 2008, cand au fost inregistrate revolte, Jose Graziano da Silva, director general al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, a spus ca vrea sa vada din partea guvernului SUA sistarea sprijinului pentru culturile de porumb pentru etanol, folosit in productia unor combustibilii „mai ecologici”.

Nestle trage semnalul de alarma

Presedintele Grupului Nestle, Peter Brabeck, a lansat un apel catre politiceni pentru actiuni de looby care sa duca la stoparea productiei de biocombustibili din plante alimentare.

"Nu inseamna ca biocombustibilul sa fie abandonat definitiv, dar producatorii ar trebui sa foloseasca alte resurse organice”, a spus Brabeck, citat de SonntagsZeitung. “Problema noastra consta in faptul ca aproape jumatate din productia de porumb a SUA si 60% din culturile de rapita din Europa sunt folosite pentru producerea de biocombustibil”.

Astfel, se adauga o presiune suplimentara pe preturile alimentelor care deja sunt crescute de schimbarile climatice. “Pretul alimentelor este din ce in ce mai volatil si din ce in ce mai corelat cu cel al petrolului”, a mai spus Brabeck.

Foto: flickriver.com, patentdocs.org, nzz.ch

Cosmin Zaharia
 

spot_img

Ultimele știri