Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Recomandari

„The Cove“

„The Cove“, documentarul despre capturarea si masacrarea delfinilor in largul coastelor Japoniei, a ajuns recent pe marile ecrane din Occident. Documentarul prezinta metodele crude folosite de pescarii din Taiji, cu ajutorul echipamentelor de supraveghere de ultima generatie. O echipa de activisti pentru drepturile animalelor, condusa de Louie Psihoyos, surprinde si detalii despre felul in care actiunile pescarilor contribuie la poluarea apei. „The Cove“ a primit premiul pentru cel mai bun documentar la Festivalul de film independent Sundance 2009. Ziarul „The New York Times“ l-a calificat drept una dintre cele mai curajoase operatiuni din istoria miscarii de conservare a speciilor. Realizatorii au dedicat si o pagina de internet (http:// www.takepart.com/thecove) celor care doresc sa se implice in eforturile de interzicere a vanatorii de delfini.

Ecological intelligence

Supralicitarea sau folosirea abuziva a unor etichete de tipul „organic“ sau „sustenabil“ ne impiedica sa stim care produs e cu adevarat eco. Cum ne putem asigura ca ceea ce cumparam e sigur pentru noi si pentru planeta?, ne provoaca autorul american Daniel Goleman. Din Cercul Arctic si pana in desertul Saharei, arata fostul jurnalist, indigenii din toata lumea au supravietuit prin intelegerea si conectarea profunda la mediul inconjurator. Aceasta „inteligenta/informatie ecologica“ s-a diminuat in lumea moderna, rutina zilnica deconectandu-ne complet de vicisitudinile mediului. Data fiind complexitatea globala a lanturilor naturale, intelegerea impactului pe care il au produsele cumparate de noi necesita o uriasa cantitate de informatii, prea mare pentru capacitatea unui singur om. De aceea, „inteligenta/informatia ecologica“ trebuie sa fie una colectiva, care sa propage constientizarea. In viziunea lui Goleman, acest lucru se poate face viral, la scara planetara, folosindu-ne de forumuri sau site-urile de socializare precum Twitter sau Facebook.

Apa la microscop

De cate ori nu v-ati intrebat cat e de curata apa din raul, lacul sau marea in care va scaldati vara? Acum aveti sansa sa aflati singuri date despre calitatea acesteia cu ajutorul World Water Monitoring Day (WWMD), un program international de constientizare privind protejarea resurselor de
apa, care implica direct cetatenii in monitorizarea apelor din zona in care locuiesc. De pe acest site orice cetatean de pe glob, inclusiv din Romania, poate comanda in schimbul a 13 dolari (plus 7,5 $ taxe de transport) un set de testare a parametrilor apei: temperatura, aciditatea (PH), claritatea si nivelul de oxigen (DO). Rezultatele analizelor sunt impartasite de comunitatile locale din intreaga lume prin intermediul web-site-ului. Anul trecut, sapte comunitati locale din Romania au trimis rezultatele testelor, care pot fi consultate pe site. Pentru anul acesta, ziua-limita de trimitere a rezultatelor este 31 decembrie. Organizatorii WWMD – Water Environment Federation (WEF) si International Water Association (IWA) – intentioneaza ca, pana in 2012, sa extinda participarea la un milion de oameni din 100 de tari.

spot_img

Ultimele știri