APM Mureș, Hunedoara, Bihor și Dolj vor avea autolaboratoare performante pentru monitorizarea calității aerului

 Agenția de Protecție a Mediului (APM) Mureș, Hunedoara, Bihor și Dolj vor avea autolaboratoare performante pentru monitorizarea calității aerului. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a inspectat două noi sisteme integrate mobile de monitorizare a calității aerului care se alătură celor ce funcționează deja la APM Prahova, Cluj, Timiș, Suceava, Gorj și Constanța.

Ministerul Mediului derulează în parteneriat cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), Garda Națională de Mediu (GNM) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială Elie Carafoli proiectul ”Extinderea și modernizarea infrastructurii de monitorizare și control a calității aerului în scopul creșterii acurateței informațiilor și a capacității de răspuns la episoadele de poluare”, finanțat prin POIM 2014-2020 și etapizat prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027, gestionat de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Proiectul prevede extinderea Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) prin achiziționarea a 21 de sisteme integrate mobile de monitorizare a calității aerului (autolaboratoare) și instalarea lor în amplasamente noi.

”10 dintre cele 21 de județe incluse în proiect vor beneficia deja de autolaboratoarele care permit o mai bună și mai rapidă monitorizare a calității aerului, ceea ce va duce la creșterea gradului de acuratețe a informațiilor, mai ales în cazul evenimentelor cu impact asupra mediului pe termen scurt și mediu. Important este că aceste echipamente vor crește și nivelul de încredere a populației în autoritățile de mediu, deoarece permit o reacție promptă atunci când cetățenii semnalează poluări accidentale, arderi ilegale sau alte situații ce afectează calitatea aerului. Vom putea realiza astfel evaluări ale calității aerului pe zone mai extinse efectuând determinări cu frecvență mai redusă într-un număr de puncte mai mare și o poziționare foarte flexibilă a punctelor de monitorizare”, a declarat Mircea Fechet.

Sistemele integrate mobile de monitorizare a calității aerului au rolul de a răspunde interesului cetățenilor privind calitatea aerului, precum și petițiilor, sesizărilor sau reclamațiilor care fac referire la disconfortul cauzat de evenimentele care afectează calitatea aerului.

Autolaboratoarele conferă mobilitate și versatilitate RNMCA, fiind dotate cu echipamente pentru monitorizarea automată a concentrațiilor de dioxid de sulf(SO2), hidrogen sulfurat (H2S), monoxid de azot (NO), dioxid de azot (NO2), oxizi de azot (Nox) și amoniac (NH3), monoxid de carbon (CO), particule în suspensie PM10 și PM 2.5, compuși organici volatili (COV) și parametri meteorologici.

Fiecare stație mobilă de monitorizare a calității aerului are rolul de a deservi, în medie, 2 județe, astfel încât să contribuie la menținerea capabilităților RNMCA în cazul indisponibilizării unor echipamente din punctele fixe.

Valoarea unui autolaborator echipat complet este de 1.137.000 lei fără TVA și 1.353.030 lei cu TVA.

spot_img

Ultimele știri