Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Pungile din plastic isi asteapta sfarsitul

Confruntati cu posibilitatea taxarii ori a eliminarii pungilor din plastic furnizate gratuit in magazine, comerciantii romani trateaza diferit aceasta problema. Unii retaileri lucreaza deja la proiecte de implementare a unor alternative care-i vor stimula pe clienti sa devina eco-friendly.

Text de Ecaterina Procopov

Ministrul mediului Attila Korodi va propune la sfarsitul primaverii o lege care le va impune comerciantilor sa taxeze pungile din plastic in magazine. Pana atunci, acestia ar putea face de buna voie demersuri in acest sens, urmand modelul unor tari europene precum Irlanda, Marea Britanie sau Franta.

Directorul de comunicare al retailerului Auchan, Mariana Dragan, explica faptul ca in ciuda intentiilor bune, Romania nu este pregatita sa educe consumatorul in sensul eliminarii pungi lor din plastic: "Ne pregatim sa adoptam cele mai potrivite so lutii, dar, in momentul de fata, nimeni nu face acest lucru pentru ca este mult prea devreme. In Romania, Auchan studiaza aceste solutii, pe care le vom aplica imediat ce legea o va impune". Mariana Dragan ne spune ca in Franta, in 2006, 113 hipermarketuri Auchan nu mai distribuiau gratuit pungi din plastic. Casieritele din aceste magazine sunt instruite sa le explice clientilor impactul negativ pe care il au pungile asupra mediului.

"Tot ce va pot spune in prezent este ca, referitor la problema pungilor din plastic, Mega Image lucreaza deja la un proiect in urma caruia clientii vor avea alternativa la aceste pungi", spune Raluca Pavel, director marketing Mega Image.

La Fourmi ramane in expectativa. "Prin campaniile ce urmeaza a fi derulate ne propunem, in primul rand, ca publicul sa constientizeze importanta conservarii mediului si respectarea masurilor necesare acestei protejari", ne spune directorul comercial La Fourmi, Mircea Radulescu.

Nu toti comerciantii din Romania sunt insa de acord cu eliminarea sau reducerea pungilor nebiodegradabile de pe piata. Vicepresedintele lantului de magazine Angst, Stefan Padure, ne-a spus de la inceput ca pungile gratuite reprezinta un pas spre civilizatie, dupa 1989, cand se cumpara "punga de 1 leu": "Nu cred ca vanzarea pungilor este o masura a lipsei de cultura ecologica a romanilor si nu cred in posibilitatea de a cere clientilor sa vina cu pungi din rafie".

Stefan Padure recunoaste ca aceasta nu este o atitudine constructiva, dar crede ca e pretentios sa vorbim despre astfel de masuri, cand noi nu avem pubele de colectare separata la blocuri sau cand camioanele din care curge gunoiul circula pe strazi zilnic, alaturi de cele care produc ceata de noxe. Cu alte cuvinte, potrivit reprezentantului Angst, exista alte pro bleme de mediu mult mai importante la nivelul tarii. "Iritarea mea provine din faptul ca in Romania nu se implementeaza cronologic actiunile de mediu, ci doar preluam "fineturile" euro pene. Pro blema este ca ei au istorie de mediu, iar noi nu", explica Padure.

Reteaua de magazine Plus din Romania are o alta parere. "Pe baza unui puternic rationament ecologic", dupa cum ne spune directorul de marketing Ioana Marginean, pungile furnizate de Plus costa bani! "Se stie ca, in general, atunci cand se ofera pungi gratuite, clientii sunt tentati sa ia mai multe decat ar avea nevoie, pentru diverse intrebuintari casnice. Sacosa din plastic Plus este mult mai incapatoare si mai rezistenta decat pungile oferite gratuit si, prin urmare, poate fi intrebuintata de mai multe ori. Aceasta insa contra cost."

Majoritatea clientilor Plus vin cu sacosa de acasa, potrivit Ioanei Marginean. "Faptul ca nu oferim pungi gratuite constituie aportul nostru la protectia mediului, iar pe viitor intentionam sa comercializam si pungi ecologice din bumbac, cu o perioada de intrebuintare mult mai lunga."

spot_img

Ultimele știri