Evenimentul Zilei Vest: Greenpeace intoarce vantul impotriva Ministerului Economiei

Tribunalul Bucuresti a dat castig de cauza organizatiei Greenpeace in procesul cu Ministerul Economiei, obligand institutia sa faca publica o lista cu locurile avute in vedere pentru constructia celei de-a doua centrale nucleare din tara. In caz contrar, ministerul va plati daune de 100 de lei pe zi, pentru fiecare intarziere.

Greenpeace a depus plangere in instanta dupa doua incercari de a obtine aceste informatii pe cale oficiala, la care ministerul a raspuns cu dezinteres. Asociatia a cerut daune morale de 1 leu. Mai mult, ministerul nu avut nicio reactie oficiala la aceasta decizie, care nu este irevocabila, putand fi atacata prin recurs.

Miza, dincolo de aceasta actiune, este de a trage un semnal de alarma fata de modul in care ministerul eludeaza legile, a declarat, pentru evz.ro, Crisanta Lungu, director executiv, coordonator de campanii schimbari climatice si energie.

In bataia vantului

Greenpeace strange semnaturi impotriva construirii centralei nucleare pe care o are in vedere ministerul. „Ne batem pentru energie regenerabila”, a mai spus aceasta, subliniind ca peste tot in lume se face trecerea catre energiile verzi, mai ieftine si mai putin riscante decat cea nucleara. „De mai bine de doi ani nu s-a mai dat in folosinta nicio centrala nucleara, iar tarile europene care au astfel de proiecte in constructie au devansat termenele”, a precizat Crisanta Lungu.

Energia nucleara reprezinta un pericol, mai ales din cauza scurgerilor de substante care au impact atat asupra mediului, cat si asupra oamenilor. Spre exemplu, in Anglia, anul trecut au avut loc 165 de accidente la reactoare nucleare.

Pe de alta parte, aceasta a subliniat ca potentialul eolian al Romaniei ar trebui exploatat dincolo de tinta pe care ne-o cere Uniunea Europeana, ce presupune cresterea cotei energiei regenerabile la 6%. Acest lucru nu este datoria statului, insa rolul pe care acesta il joaca este de a asigura cadrul care sa permita investitorilor sa deruleze proiecte de acest gen in tara.

Anul trecut, Executivul a luat in discutie planul de a construi a noua centrala nucleara, pe langa cea de la Cernavoda, pentru a asigura independenta energetica a tarii. Cel mai ieftin producator de energie electrica in Romania este Hidroelectrica, urmat de Nuclearelectrica (compania care administreaza centrala nucleara) si de complexurile Turceni, Rovinari si Craiova.

spot_img

Ultimele știri