Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romania libera Dobrogea: Investitii controversate in Delta Dunarii

Perseverenta Elenei Udrea privind realizarea investitiilor de infrastructura turistica in Delta Dunarii este laudabila. Grav este ca, in lunile de cand conduce Ministerul Turismului, Elena Udrea nu si-a dat seama ca unele din aceste investitii sunt inutile sau aduc mai mult rau Deltei decat bine.

Zilele trecute, la Sulina, Elena Udrea a declarat ca "pana la sfarsitul acestui an, Consiliul Judetean va realiza marcajele turistice in Delta si astfel va fi finalizata una din investitiile majore finantate de minister". Udrea, care conduce acum si Ministerul Mediului, putea sa se informeze la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) daca in Delta exista sau nu marcaje turistice.

Astfel ar fi aflat ca ARBDD a investit, recent, din bugetul public, sute de mii de euro in astfel de marcaje. Mai mult, noile marcaje le-au inlocuit pe cele realizate de ARBDD in urma cu mai bine de un deceniu din bani alocati de Banca Mondiala.

In felul acesta s-ar fi evitat o investitie de sute de mii de euro pe care Ministerul Turismului o face pentru a dubla marcajele turistice existente acum in Delta. Tot inutila este si investitia de cinci milioane de euro pe care ministrul Elena Udrea a aprobat-o pentru realizarea portului turistic Enisala. Specialistii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii se opun, pentru ca portul este amplasat pe un habitat al unor pasari salbatice periclitate.

In plus, studiile hidrotehnice arata ca navele turistice care ar urma sa ajunga in viitorul port nu vor putea iesi in Lacul Razelm pe singurul canal existent in preajma cetatii Enisala, pentru ca acesta se colmateaza foarte des, iar intretinerea adancimilor de navigatie va costa mai mult decat administrarea portului.

Surprinzator este ca ARBDD si-a dat acordul pentru realizarea marcajelor turistice pe teritoriul sau fara sa informeze Consiliul Judetean Tulcea si Ministerul Turismului ca aceste marcaje exista. In timp ce Romania este judecata la Curtea Europeana de Justitie pentru ca nu protejeaza pasarele salbatice, ARBDD nu s-a opus realizarii portului turistic Enisala pe un habitat avifaunistic protejat prin lege.

Agroturismul in nord-estul Galatiului – solidaritate in saracie?!

Ministrul Turismului a ajuns si in nord-estul judetului Galati, in comuna Cavadinesti si in orasul Targu Bujor, unde i-a sfatuit pe localnici sa investeasca in infiintarea de pensiuni agroturistice.

"Ati putea crea agroturismul. Ati putea face pensiuni pentru 10 sau 20 de turisti. Daca am aduce bani in agroturism, in mediul rural, multi dintre dumneavoastra ati putea presta agro-pensiunile. Asta ar insemna ca dumneavoastra cu familia sa prestati servicii de turism", le-a spus Elena Udrea satenilor din Cavadinesti. La Targu Bujor, mesajul a fost acelasi: faceti-va pensiuni! Problema este ca zona Cavadinesti-Beresti-Targu Bujor are ca dominanta saracia lucie.

Chiar daca ar putea fi imaginata si o scena "de catalog", cu o pensiune aparuta pe o coasta de deal, la marginea unei paduri de stejar, e greu de crezut ca turistii ar da buzna. In primul rand, pentru ca ar risca sa isi "rupa" masinile pe drumurile judetene sau comunale. In al doilea rand, pentru ca saracia de care s-ar lovi la tot pasul in satele de pe malul Prutului le-ar inlocui relaxarea celor cateva zile de vacanta cu o stresanta solidaritate in saracie cu locuitorii acestor sate.

spot_img

Ultimele știri