Peste 60% dintre bucuresteni, nemultumiti de starea mediului din Capitala

Potentialul ecologic si starea mediului din Bucuresti sunt apreciate ca fiind la un nivel foarte scazut de catre 62% dintre locuitorii Capitalei, potrivit unui studiu realizat de institutul de cercetare de piata GfK, comandat de Philips Romania.

La nivelul intregii tari, 37% dintre locuitorii oraselor mari considera ca potentialul mediului inconjurator este scazut. 44% dintre ei sunt mai optimisti si considera ca potentialul ecologic este moderat, in timp ce numai 16% cred ca este mare.

Cu cat un oras este mai mic, cu atat locuitorii sunt mai increzatori in potentialul mediului inconjurator din comunitatea in care traiesc. Un sfert dintre locuitorii oraselor mici considera ca acestea au potential mare in ce priveste calitatea mediului inconjurator.

In topul prioritatilor pentru imbunatatirea vietii in orase se numara probleme precum costul vietii, accesul la servicii medicale si disponibilitatea unor locuinte la preturi accesibile. Cu toate acestea, pe lista orasenilor figureaza si calitatea mediului inconjurator, a apei si aerului, in special in Bucuresti.

”Nevoia pentru un mediu inconjurator curat se resimte mai mult in Bucuresti decat in orasele mici. Asadar, orasele pot deveni atractive daca imbunatatesc acest aspect. Tot in Bucuresti exista si cea mai mica implicare in comunitatea locala”, a declarat Violeta Bahaciu, Knowledge Exchange Manager GfK.

Economie de energie cu iluminatul inteligent

In prezent, peste jumatate din populatia globului traieste in mediul urban. Pana in 2050, 70% din populatie va migra spre orase, ceea ce va fi o provocare economica, sociala, dar si din punct de vedere al resurselor si mediului, a declarat Daniel Musat, Country Lighting Market Leader Philips.

Din acest motiv, Philips a inceput sa implementeze in mai multe orase din tara solutii de iluminat inteligent, care reduc consumul de energie electrica.

Unul dintre aceste orase este Brasov, unde proiectul va fi finalizat anul viitor. Solutiile cuprind senzori care detecteaza traficul sau ceata, pentru a ajusta intensitatea luminoasa, corpuri de iluminat mai mici si mai eficiente energetic, precum si un sistem de telemanagement al iluminatului, prin care se controleaza de la distanta toti parametrii. Cu ajutorul acestui sistem, consumul de energie pentru iluminat in Brasov a scazut cu 40% pana acum, dupa prima faza a proiectului, urmand sa mai scada cu inca 25-30% cand va fi finalizat.

“In afara de Brasov, dorim sa implementam sisteme de iluminat inteligent in perioada urmatoare si in Buhusi, in Campina si Baia Sprie“, a declarat pentru ”Green Report” Bogdan Lupu, Segment Manager outdoor CSE Philips.
 

spot_img

Ultimele știri