COP16: China doreste obtinerea unui compromis la Cancun

Negociatorii prezenti la summit-ul climatic ONU, ce va debuta saptamana viitoare, la Cancun, trebuie sa ajunga la un acord in privinta finantarii si a transferului de tehnologie catre statele in curs de dezvoltare pentru a-si reduce emisiile de gaze cu efect de sera, a declarat astazi trimisul Chinei la negocieri.

Potrivit lui Xie Zhenhua, semnarea unei astfel de intelegeri la Cancun ar putea determina un suport real din partea tarilor in curs de dezvoltare pentru un viitor acord obligatoriu de reducere a emisiilor de carbon, care sa fie semnat cu ocazia summit-ului climatic din 2011, din Africa de Sud. Acordul este cu atat mai important cu cat Protocolul de la Kyoto, din 1997, expira in 2012, a declarat Xie Zhenhua reporterilor de la Beijing.

”Este deosebit de important sa ne indreptam spre un rezultat concret privind transferul de tehnologie si de finantare, aspecte pe care statele in curs de dezvoltare le urmaresc cu cel mai inalt interes, astfel incat sa putem pune un fundament solid pentru pentru a ajunge la tinte obligatorii in Africa de Sud”, a mai spus Xie, referindu-se la gazda conferintei anuale din 2011.

SUA si China cauta un consens

In cadrul unei intelegeri obtinute la conferinta de anul trecut, de la Copenhaga, tarile bogate au promis sa ofere statelor in curs de dezvoltare 30 miliarde dolari pe parcursul a trei ani, pentru atenuarea efectelor schimbarile climatice, suma putand creste pana la 100 miliarde dolari pana in 2020. De asemenea, sefii guvernelor intentioneaza sa ajunga la un acord privind un plan complex de finantare a statelor in curs de dezvoltare in proiecte de protejare a padurilor. In plus, se are in vedere sprijinirea natiunilor sarace pentru transferul de tehnologii de productie a energiei curate din tarile industrializate.

Aceste ar putea fi cateva dintre obiectivele concrete ale summit-ului la care vor participa inclusiv SUA si China, cei mai mari poluatori la nivel global. Intre cele doua tari exista inca disensiuni mari legate de componentele cheie ale viitorului tratat international privind schimbarile climatice.

SUA doreste ca Republica Chineza, dar si alte state in plina dezvoltare, sa isi ia angajamentul unor limite obligatorii de emisii, verificabile la nivel international. Pe de alta parte, reprezentantii Chinei spun ca SUA si alte state bogate ar trebui sa-si impuna tinte mai mari de reducere a emisiilor, tinand cont de contributia lor istorica la cantitatile actuale de gaze cu efect de sera.

China are doar tinte voluntare

Aproximativ 100 de lideri s-au reunit anul trecut la Copenhaga, Danemarca, pentru a impune reduceri obligatorii de emisii. Negocierile au esuat insa, conducand la formularea asa-numitului Acordul de la Copenhaga, un acord politic non-obligatoriu, care prevede doar angajamente de reducere voluntara a emisiilor.

China si alte economii emergente care nu au semnat Protocolul de la Kyoto au generat cantitati crescute de emisii in ultimii ani, respingand solicitarile de asumare a tintelor.

Cu toate acestea, China s-a angajat voluntar sa reduca consumul de energie din productie cu 20% pana la sfarsitul anului, fata de nivelul din 2006. Desi nu a existat nicio verificare independenta, Xie a spus ca obiectivul este in curs de atingere prin inchiderea a mii de fabrici foarte poluante.

Pe termen lung, China a stabilit un obiectiv de reducere a intensitatii energetice cu 40-45% pana in 2020, comparativ cu nivelul din 2005. Simultan, guvernul chinez si-a propus sa creasca cota de energie produsa din surse regenerabile la 15% si sa extinda suprafetele impadurite.

 

spot_img

Ultimele știri