Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Pescarii greci sunt plătiți pentru a aduce deșeurile la mal pentru a fi reciclate

Pentru a ajuta la curățarea apelor marine din Grecia, pescarii sunt plătiți cu 200 de euro pe lună pentru a recicla deșeurile din plasele lor. Acum, tot mai multe materiale plastice și cutii sunt extrase din ape și din pește, iar o nouă companie grecească numită Enaleia este sprijinită de donatori greci și străini pentru a introduce o modalitate mai durabilă de pescuit.

În ultimul an, Lefteris Arapakis, fondatorul Enaleia împreună cu echipa sa, a inițiat un program ambițios cu pescarii greci. Ei au acordat stimulente financiare, astfel încât, atunci când pescarii găsesc deșeuri în plasele lor, să nu le arunce înapoi în mare, ci să le aducă la mal pentru a fi reciclate mai târziu.

Arapakis și Enaleia au fost aleși ca fiind unul dintre cei cinci finaliști regionali din Europa în cadrul premiilor Young Champions of the Earth de către Departamentul pentru Mediu al Organizației Națiunilor Unite, în iunie.

„Am eliminat o cutie de Coca-Cola cu o culoare foarte ciudată. Am luat-o și am văzut că a expirat în 1987. Acest lucru a stat în mare timp de 30 de ani. Acesta a fost primul lucru care m-a șocat. Cel de-al doilea lucru a fost să-l văd pe pescar aruncând cutia înapoi în mare. El mi-a spus că nu a fost plătit să prindă deșeuri, ci pește”, a spus Arapakis pentru Euronews.

După doar câteva luni, mulți pescari și-au schimbat deja obiceiurile.

„Chiar dacă încep să o facă pentru bani, nu sunt mulți, dar în curând o să-i placă. Vorbeam cu un căpitan care mi-a spus că pe vremuri își arunca paharul de cafea din plastic în mare, dar acum îl aruncă în coșul de gunoi și i-am reamintit că acesta a fost doar acum șase luni, nu în vremuri vechi”, a adăugat Arapakis.

Tone de deșeuri de plastic și plase de pescuit abandonate sunt îndepărtate din mările grecești în fiecare lună. Enaleia are, de asemenea, în plan să le recicleze.

„Plasele, frânghiile și altele sunt trimise în străinătate unde le reciclează și le transformă în șosete, costume de baie și alte lucruri utile. Materialele plastice, cutii și alte deșeuri sunt puse pe o linie de reciclare pe care am creat-o cu o companie certificată”, a adăugat Arapakis.

El a adăugat că ar trebui să existe o cooperare extinsă: oamenii trebuie să înceteze să mai arunce plastic, iar companiile ar trebui să nu mai folosească acest material ca pe o materie primă principală. Totodată, guvernele trebuie să ajute și trebuie să continuăm să scoatem plasticul din mări.

Pescarii sunt entuziasmați de acest program. Ei știu că și ei se ajută singuri prin curățirea mării.

„Când toate aceste obiecte se găsesc în mare, cum ar fi sticle, pungi, plastic de toate felurile, chiar și motociclete și biciclete, acest efort trebuie să continue. Marea este viața noastră”, a spus pescarul Christos Panayiotou.

spot_img

Ultimele știri