Japonia repornește primul reactor nuclear

Japonia a demarat o revenire controversată la generarea de energie nucleară, odată cu repornirea unui reactor nuclear din sud-vestul țării, potrivit The Guardian. Acest lucru se întâmplă la patru ani și jumătate după ce ”credința” țării în energia atomică a fost spulberată de triplul accident de la Fukushima Daiichi.

centrala nucleara Sendai

 

Kyushu Electric Power, operatorul centralei Sendai, a declarat că a repornit unul dintre cei doi reactori ai centralei marți dimineață, în ciuda puternicei opoziții locale. Aceasta e prima oară când Japonia generează energie nucleară, după ce acum doi ani a închis toate cele 44 reactoare care pot fi acționate. Cel de-al doilea reactor de la Sendai va fi repornit în octombrie.

Într-o încercare de a menține redresarea economică a Japoniei pe drumul cel bun, Shinzo Abe, prim-ministrul Japoniei, a insistat spre revenirea la generarea de energie nucleară în ciuda sondajelor de opinie care arătau că majoritatea alegătorilor se opun.

Susținut de companii și de grupurile de lobby din industrie, Abe a avertizat că Japonia nu își poate permite să continue importul unor cantități uriașe de petrol și gaze naturale, în timp ce dependența tot mai mare de generarea energiei termale a stagnat eforturile țării de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Chiar înainte de repornire, Abe a declarat că reactorul de la Sendai a trecut cel mai greu test în ceea ce privește nivelul de siguranță. ”Aș vrea ca Kyushu Electric să pună pe primul loc siguranța și să ia cele mai mari măsuri de precauție privind repornirea”, a mai spus prim-ministrul.

Centrala Sendai, unde s-au investit mai mult de 64 de milioane de lire sterline în noile sisteme de siguranță, a fost prima care îndeplinește noile standarde foarte stricte, adoptate după dezastrul de la Fukushima.

Guvernul vrea ca energia nucleară să reprezinte 22% din cererea energetică a Japoniei până în 2030, în ciuda problemelor continue de la Fukushima Daiichi, unde îndepărtarea combustibilului topit din reactoare nu va începe până în anul 2022. Dezafectarea centralei distruse va dura în jur de 40 de ani.

Greenpeace a spus că repornirea reactorului ”nu va inversa declinul terminal” al industriei nucleare din Japonia. ”Chiar dacă un reactor nuclear a fost repornit, industria nucleară se luptă încă pentru a supraviețui în Japonia”, a declarat Mamoru Sekiguchi, care se ocupă de campanii în domeniul energetic, la Greenpeace Japonia.

Greenpeace crede că energia nucleară va furniza 2-8% din generarea de electricitate din țară până în 2030, adică mult mai puțin decât obiectivul guvernului.

Sursă foto: Flickr.com

 

Mai citește și:

Japonezii dețin cea mai mare centrală fotovoltaică plutitoare din lume

Top 5 proiecte solare curajoase și frumoase din întreaga lume

spot_img

Ultimele știri