Oamenii din spatele lui Siri

Utilizatorii de Apple sunt cu toții familiarizați cu Siri, asistentul personal activat vocal care ajută cu orice, de la apelare rapidă, programarea întâlnirilor și căutarea unui traseu. Cei care folosesc iOS au avut privilegiul de a fi ajutați de Siri începând cu 2011, când această funcție a fost adăugată la iOS 5, pentru modelele iPhone 4S. Funcția a fost, de asemenea, adăugată la cea de-a treia generație de iPad-uri, un an mai târziu.

De atunci, Siri a devenit un favorit și a ajuns adesea la știri – atât bune cât și rele. Siri s-a împrietenit cu un copil autist, a fost acuzat de homofobie, s-a luptat pentru drepturile trans-sexualilor, a batjocorit ignoranții în matematică, a părut a fi un rapper talentat și, posibil, a inspirat un film Spike Jonze (lucru de care Siri nu s-a bucurat).

Există variații atât masculine cât și feminine ale lui Siri și diferite versiuni în întreaga lume – dar cine sunt oamenii reali din spatele vocilor? The Guardian a depistat trei Siri.

2059
Karen Jacobsen, Jon Briggs și Susan Bennett. Foto: Karen Jacobsen/Jon Briggs/Susan Bennett

Jon Briggs a fost prima voce masculină pentru Siri și este, de asemenea, vocea de la The Weakest Link. ”Am întâlnit o mulțime de oameni care mi-au spus că m-au cerut în căsătorie prin Siri, așa că probabil am primit mai multe cereri în căsătorie decât orice alt englez. Întâmplător, sunt încă singur”, spune acesta.

0faf9ddc-6881-4671-bb2f-8e23df506426-bestSizeAvailable
Foto: Jon Briggs

Susan Bennet e cunoscută ca vocea feminină americană Siri. Ea este și vocea de la Delta Airlines. ”Oamenii nu îmi recunosc vocea, de obicei, pentru că vocea mea de zi cu zi nu e la fel de adâncă precum cea a lui Siri. Odată ce oamenii află cine sunt, se sperie un pic. Sunt uimită de fiecare dată când îmi dau seama cât de mult se raportează oamenii la Siri, și că, practic, se gândesc la ea ca la o persoană”, explică Susan.

7a131f6a-9a11-45cb-b1a0-19d271aca802-2060x1485
Foto: Susan Bennett

Karen Jacobsen e renumită în Australia ca ”fata GPS”, iar fiului i se pare ciudat să vorbească cu o versiune a ei care e captivă într-un telefon. ”Oamenii sunt destul de entuziasmați când află cine sunt. Şi chiar e amuzant. Cei mai mulți dintre ei vor să le înregistrez un mesaj pentru copii, să le spun să își perieze dinții, să meargă la culcare atunci când li se cere asta și să își asculte părinții. Dar primesc cele mai frumoase mesaje prin care mi se mulțumește pentru că am ajutat pe cineva cu anxietate de condus, sau că i-am ajutat să ajungă la destinație. Este ireal”, spune Karen. 

spot_img

Ultimele știri