Dezbateri si filme de constientizare la ecoTIFF, de Ziua Mondiala a Mediului 

In cadrul proiectului ecoTIFF, organizatorii au pregatit o serie de filme si actiuni menite sa indrepte interesul publicului catre protejarea mediului inconjurator. Programul TIFF dedicat Zilei Internationale a Mediului cuprinde proiectiile a trei filme care trag un semnal de alarma asupra cauzelor ce contribuie la degradarea planetei si pericolelor reale cu care se confrunta omenirea.

In eternitate / Into Eternity, regizat de Michael Madsen, este unul dintre cele mai asteptate documentare de la TIFF, ce va putea fi vizionat de la ora 13:00 la cinema Victoria. 

Premiat cu trofeul Green Award la Festivalul International de Film Documentar de la Amsterdam, filmul prezinta solutia pe care Finlanda s-a hotarat sa o adopte pentru depozitarea deseurilor radioactive: construirea unui sistem de hale si tuneluri subterane numit ‘Onkalo’. Expertii incearca sa gaseasca o solutie pentru ca aceste deseuri sa nu devina o amenintare la adresa omenirii.

Dezbatere pe tema deseurilor nucleare

Proiectia filmului va fi urmata de o sesiune de discutii si dezbateri referitoare la depozitarea in siguranta a deseurilor nucleare pornind de la solutia aleasa de Finlanda. Panelul va avea loc la TIFF Lounge din Piata Unirii, incepand cu ora 14:30, printre invitatii prezenti numarandu-se Michael Madsen, regizorul filmului, Ion Nastasescu – presedintele Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive, Adrian Jelev – Seful Securitatii Nucleare in cadrul Societatii Nuclearelectrica, precum si reprezentanti ai ONG-urilor locale si institutiilor media implicate in campanii eco si Ioana Ciuta – Director Executiv al Asocitiei Terra Mileniul III.

O sambata obisnuita / Innocent Saturday, in regia lui Aleksandr Mindadze, este un alt titlu inclus in programul ecoTIFF din acest an, fiind selectat si in Competitia Oficiala a festivalului. Distins cu Trofeul Label Europa Cinemas la Festivalul de Film de la Berlin 201, filmul are actiunea plasata in luna aprilie a anului 1986, cand un reactor al centralei nucleare din Cernobil explodeaza. Un grup de prieteni si colegi de trupa incearca sa scape din dezastrul de la Cernobil, insa o serie de evenimente neprevazute le incurca planurile.

Despre voluntariat, la Cluj

La Cinema Arta, de la ora 10:00, regizoarea Coline Serreau denunta in documentarul Solutii locale pentru dezordinea globala / Solutions Locales Pour Un Désordre Global, un sistem agricol pervertit de imperative financiare si invita, totodata, spectatorii sa descopere noi sisteme si tehnici de productie de succes care, pe langa faptul ca dau recolte mai bune, repara daunele si ofera o viata mai buna si mai sanatoasa comunitatilor.

Tot pe data de 5 iunie, clujenii sunt asteptati la TIFF Café Point- Klausenburg Café, la cel de-al doilea panel din cadrul Zilei dedicate Mediului, avand ca subiect de discutie voluntariatul ca solutie alternativa pentru problemele de mediu, un panel prezentat de Holcim si Compania de Apa Somes.

Festivalul TIFF se va desfasura intre 3 si 12 iunie, la Cluj-Napoca, si intre 15 si 19 iunie, la Sibiu.

Raluca Petrescu

Cititi si:

Top al celor mai dragute filme eco pentru copii

Trei zile de filme eco la Green Planet Blues

 

spot_img

Ultimele știri