Trei zile de filme eco la Green Planet Blues

Joi seara, la Sinaia, zeci de activisti de mediu, regizori, producatori si cinefili, au strigat in cor “Actiune!”, dand startul celei de-a doua editii a festivalului de film eco Green Planet Blues.

La Centrul International de Conferinte “Casino” din Sinaia vor fi proiectate, pe toata durata weekendului, 18 filme cu tematica ecologica, la care iubitorii de film vor avea intrarea libera.

De asemenea, in centrul orasului Sinaia, pe un ecran ce functioneaza pe baza de energie solara (Solar Cinema) vor fi proiectate patru filme scurte realizate de adolescenti cu varste intre 12 si 18 ani. Proiectiile vor avea aceeasi tematica verde, iar un juriu format din elevi ai liceului Cantacuzino din Sinaia va premia cel mai bun film. Mai mult, primele trei filme din cadrul Green Teen Spirit vor pleca in caravana cu Solar Cinema si vor fi proiectate in orase din intreaga Europa.

“Am ales sa organizam o a doua editie a acestui festival deoarece filmul are capacitatea de a transpune lucrurile mai usor. Filmul nu te arata cu degetul, dar iti arata ce ar trebui sa schimbi”, a declarat pentru Green Report Oana Darie, una dintre organizatoarele Green Planet Blues.

Festivalul de film a fost deschis cu pelicula de animatie “Linxul pierdut”, realizat de Raul Garcia si Manuel Sicillia, in colaborare cu Antonio Banderas. Filmul prezinta povestea lui Felix, unul dintre putinii lincsi ramasi pe Pamant, si a prietenilor sai aflati pe cale de disparitile, care devin victime ale vanatorilor de animale rare.

Prezent la ceremonia de deschidere a Green Planet Blues, primarul orasului Sinaia, Vlad Oprea, le-a multumit organizatorilor si si-a exprimat speranta ca si generatiile viitoare se vor putea bucura de statiunea montana asa cum este ea acum.

Pe lista filmelor care vor fi proiectate la festival se mai afla filmul “Raw”, un documentar realizat Anneloek Sollart din Olanda, despre un adolescent pe care, de la varsta de cinci ani, mama lui l-a hranit numai cu mancare cruda. De asemenea, in program se mai afla si documentarul renumitului regizor olandez Jan Louter, care a documentat cazul primelor victime concrete ale incalzirii globale, locuitorii insulei Sarichef (Alaska), teritoriu ce va fi inghitit de ape in curand.

Festivalul se va incheia cu proiectia unui studio de caz realizat de canadianul Andrew Nisker, intitulat “Garbage! The revolution starts at home” si care vorbeste despre consumerismul contemporan si deseurile produse zi de zi in casele noastre.

In afara de filme, festivalul va cuprinde si o serie de workshopuri si discutii despre arhitectura ecologica si colectarea si reciclarea deseurilor, realizate in parteneriat cu Green Report.

Text de Carmen Albisteanu

spot_img

Ultimele știri