Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Adevarul: Deseurile electrice raman pe strada

Producatorii de echipamente electrice si electronice contesta cota fixa de reciclare pe care o propune Ministerul Mediului

Reprezentantii producatorilor si importatorilor de electrice si electronice spun ca impunerea unei tinte fixe de reciclare ar trebui sa se produca etapizat.

Propunerea legislativa a Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), potrivit careia producatorii si importatorii de echipamente electrice si electronice vor fi obligati sa colecteze si sa recicleze echivalentul a 20 de procente din cantitatea produselor introduse pe piata, este contestata de asociatiile colective.

Tinta optimista si ambitioasa

„In linii mari, este o tinta optimista si ambitioasa, insa ar trebui introdusa etapizat, pe o perioada de trei sau patru ani", a declarat pentru „Adevarul" presedintele organizatiei colective Eco Tic, Valentin Negoita.

Acesta a explicat ca obiectivul de reciclare propus de autoritati nu poate fi atins intr-un viitor foarte apropiat – mai putin de un an – din mai multe motive, principalul fiind lipsa infrastructurii.

„In acelasi timp, trebuie sa avem in vedere mentalitatile, cu totul deosebite de ale vesticilor, care renunta mult mai usor la lucrurile de care nu mai au nevoie. Si, nu in ultimul rand, trebuie sa se tina seama de acest fenomen, care este comertul cu astfel de deseuri, tot mai infloritor, inclusiv la nivelul Uniunii Europene", a adaugat Valentin Negoita.

Model preluat de la Bruxelles

Presedintele Eco Tic a mai precizat ca mecanismul propus de minister a fost conceput de oficialii europeni in vederea modificarii directivei care reglementeaza domeniul acestor deseuri.

„S-a constatat ca exista anumite discrepante intre statele europene. Astfel, in timp ce, in tarile nordice, media de reciclare depaseste zece kilograme pe cap de locuitor, in state precum Italia, Grecia, Slovacia si tarile nou intrate aceasta valoare nu depaseste trei kilograme.

De aceea, Comisia Europeana pregateste un proiect de directiva care sa introduca o cota exprimata in procente, care sa duca la responsabilizarea producatorilor", a mai spus Negoita.

Potrivit acestuia, ideea etapizarii pentru atingerea unor obiective fixe de reciclare este confirmata si de date. „Noi am reciclat anul trecut 400 de tone de deseuri, din aproximativ 3.000 de tone de produse introduse pe piata. Anul acesta, dupa primele sapte luni, am ajuns la 2.300 de tone de deseuri colectate si reciclate", a mentionat Negoita.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri