Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Poluarea fonica, un subiect tabu pentru companii

Peste 90% dintre companiile care ar trebui sa faca o evaluare de zgomot pentru angajati nu fac o astfel de testare, potrivit Enviro Consulting.

"Pentru cele mai multe dintre companii, nivelul de zgomot la locul de munca reprezinta un factor marginal al activitatii, eventual bifat superficial in momentul in care se fac evaluarile interne de medicina muncii pentru angajati. Din studiile noastre, peste 90% dintre companiile care ar trebui sa faca o evaluare de zgomot pentru angajati, nu fac o astfel de testare", a declarat Bogdan Lazarovici, Director Executiv Enviro Consult.

Potrivit datelor Enviro Consult, cele mai zgomotoase companii sunt din zona constructiilor, industrie grea sau transporturi. Insa, de asemenea, multi angajati ai unor companii din zona office se confrunta cu problema zgomotului.

Pentru zona de birouri, in legislatie este prevazut un maxim de 60 decibeli, insa pentru un angajat care lucreaza intr-un astfel de mediu, o sursa constanta de zgomot de 57-65 decibeli, timp de 8 ore, reprezinta un factor stresant urias.

"Conform studiilor europene, zgomotul la locul de munca se afla in topul factorilor stresori pentru angajati. Din pacate, in tara noastra, poluarea fonica la locul de munca este inca un tabu pentru o buna parte din companii, care refuza sa accepte ca au aceasta problema", a precizat Bogdan Lazarovici.

Reducerea zgomotului la locul de munca asigura un randament pe termen lung

Acesta a adaugat ca, in momentul de fata, piata evaluarilor de zgomot la locul de munca este de aproximativ 4 milioane de euro, desi aceasta ar trebui sa fie la aproximativ 8 milioane de euro.

“Din pacate inca ne confruntam cu o abordare a multor companii care nu sunt centrate pe confortul angajatului la locul de munca si implicit pe randamentul sau. Multe dintre acestea prefera sa cheltuie bugetele de employers care pe team-building-uri sau alte programe cu valoare de marketing intern imediat. Un proiect de reducere a zgomotului la locul de munca are un impact pe termen lung, iar rezultatele se regasesc in sanatatea angajatului si, implicit, randamentul sau”, considera Bogdan Lazarovici.

Testarea nivelului de zgomot la locul de munca reprezinta una dintre componentele esentiale in domeniul securitatii si sanatatii in munca, prevazuta in Hotararea de Guvern nr. 493 din 12 aprilie 2007. Nivelul maxim al zgomotului la locul de munca acceptat de legislatia din Romania este de 87 decibeli. Peste aceasta valoare companiile sunt obligate sa ia masuri speciale.

Foto: ec.europa.eu

Cosmin Zaharia

Citeste si:

45 de milioane de europeni, afectati de poluarea fonica provocata de masini

Cele mai recente harti de zgomot din Romania sunt vechi de 4 ani

Pasarile canta mai tare pentru a acoperi poluarea fonica

spot_img

Ultimele știri