Eficienta cladirilor comerciale din Marea Britanie, sub lupa

Membrii Parlamentului britanic vor investiga modalitati de reducere a amprentei de carbon a birourilor, magazinelor si frabricilor din Marea Britanie, informeaza BBC News. Ancheta vine ca urma a ingrijorarilor potrivit carora nu se face destul pentru rezolvarea problemei emisiilor provenite din acest sector.
Nu exista niciun obiectiv stabilit privind emisiile cladirilor comerciale, care reprezinta aproximativ 20% din emisiile totale ale Marii Britanii. Actionarii vor trebui sa se supuna unui program de reducere a consumului energetic al cladirilor existente si sa raporteze rezultatele guvernului la vara.

„Dezbaterea s-a axat pana acum pe amprenta de carbon a caselor oamenilor”, a declarat Clive Betts, presedintele Grupului de Dezvoltare Urbana din Parlament, cel care va conduce ancheta. „Cladirilor comerciale li s-a acordat prea putina atentie in ce priveste eficienta lor energetica”, a adaugat acesta.
„Aceasta ancheta are ca scop umplerea golului prin explorarea modului in care orasele pot colabora cu proprietarii si ocupantii cladirilor comerciale pentru a le inverzi”, a explicat Betts.

Din cauza ca proprietatile comerciale sunt foarte diferite – variind de la mici magazine pana la fabrici si birouri – este foarte dificil de a rezolva problema emisiilor de CO2 provenite din acest sector. Purtatorul de cuvant al grupului care va realiza ancheta a declarat ca va cere guvernului sa asigure „indrumare, stimulente financiare si un sistem unificat de raportare”.

Desi nu exista obiective de reducere a emisiilor, exista masuri de incurajare a companiilor sa-si reduca emisiile. Incepand cu luna octombrie, toate cladirile comerciale din Marea Britanie vor fi nevoite sa-si calculeze eficienta energetica si sa-si afiseze certificatul de performanta energetica intr-un loc vizibil. Nu exista, insa, sanctiuni asociate acestei masuri, dar initiatorii ei se bazeaza pe faptul ca firmele vor fi stimulate de recunoasterea publica pentru a se supune masurii. „Daca esti o banca cu renume si cu o imagine verde nu vrei sa te vada lumea intr-o cladire ineficienta energetic”, a declarat acesta.

Foto: BBC

spot_img

Ultimele știri