Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

La a doua mare debarasare s-au strans sute de tone de deseuri

Sute de tone de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE) au fost stranse, sambata cu ocazia celei de-a doua campanii de colectare a DEEE-urilor organizata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD). Datele preliminare arata o participare mare a romanilor care, la nivel national, au scos in strada peste 193 de tone de deseuri pana la ora 12 si peste 447 de tone pana la ora 17.

In regiunea Bacau s-au strans, pana la ora 17, peste 53 de tone de DEEE-uri, in regiunea Galati – peste 43 de tone, in regiunea Pitesti – peste 43 de tone, in regiunea Craiova – peste 37 de tone, in regiunea Timisoara – peste 16 tone, in regiunea Cluj-Napoca – peste 71 de tone, in regiunea Sibiu – peste 112 tone, iar in regiunea Bucuresti-Ilfov – peste 67 de tone pana la ora 17.

110 orase de peste 20.000 de locuitori au luat parte la programul de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE). Ministrul Mediului, Attila Korodi, a dat startul marii debarasari sambata dimineata de la Sibiu.

MMDD a pus la dispozitia cetatenilor doua numere de telefon la care acestia au putut cere toate detaliile despre campanie si pot face reclamatii sau plangeri. Totodata, Attila Korodi a precizat ca inca de la primele ore ale diminetii Serviciul Relatii Publice al MMDD a inregistrat sute de apeluri telefonice, marea majoritate primite de la romanii care locuiesc in orase cu mai putin de 20.000 de locuitori sau din zonele rurale. Acestia au intrebat cand va fi organizata actiunea marea debarasare si in aceste zone, apreciind ca o astfel de campanie ar trebui extinsa la nivel national, indiferent de numarul de locuitori.

Drept urmare, ministrul Mediului a anuntat ca in toamna acestui an campania marea debarasare va ajunge si in zonele rurale, acolo unde MMDD estimeaza ca sunt cantitati mari de deseuri electrice si electronice de care cetatenii inca nu s-au debarasat.

Firrmele de salubrizare vor colecta DEEE-urile de la locuitori si le vor duce la centrele de reiclare. De aici, organizatiile colective ale importatorilor si reciclatorilor – ECOTIC, RoRec, RECOLAMP, ENVIRON – le iau si le trimit spre reciclare.

Scopul final al acestor campanii, a declarat ministrul, este de a ajuta oamenii sa inteleaga importanta colectarii corecte a DEEE-urilor. "Ziua de 19 aprilie va fi un prilej pentru cetateni de a se debarasa de tot ce nu le mai este de folos in gospodariile lor, fie ele frigidere, masini de spalat, televizoare sai chiar becuri ce nu mai pot fi utilizate. La aceasta campanie vrem sa formam o obisnuinta a romanului in a renunta la echipamentele electrice si electronice nefunctionale si de a determina autoritatile locale sa-si respecte obligatiile legale de colectare", declara, anterior campaniei, ministrul Mediului, Attila Korodi.

In prima editie a colectarii DEEE din 3 noiembrie 2007, a carei tinta a fost atingerea obiectivului pe 2007 de 3 kilograme de deseuri pe cap de locuitor, cantitatea totala colectata a fost de 73 de tone.

spot_img

Ultimele știri