Ursula von der Leyen: Green Deal va fi motorul pentru a reconstrui economiile după pandemie

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis la sfârșitul lunii aprilie că va pune Pactul Verde European în centrul planului de redresare al Uniunii Europei, potrivit Euractiv.

Într-un discurs, Ursula von der Leyen a spus că există unele beneficii pentru mediu ale încetinirii activităţii în ţările care se luptă cu pandemia virală.

„Deoarece acum intenționăm să ne întoarcem încet la muncă și să investim miliarde de euro pentru a relansa economia noastră, ar trebui să evităm căderea înapoi în obiceiurile vechi, poluante ”, a spus von der Leyen într-o declarație video.

Aceasta a adăgat că:

„Poate că ducem dorul multor lucruri care ne sunt dragi, dar nu ne lipseşte poluarea aerului sau zgomotul din trafic. Când deschidem ferestrele, putem respira aer mai proaspăt. Vedem cum natura se regenerează”, a afirmat ea într-un video postat pe Twitter.

Totuşi, şefa executivului comunitar a atras atenţia să nu se revină la vechile obiceiuri atunci când criza se va încheia şi a subliniat importanţa respectării Pactului Verde European.

„Prin folosirea Pactului Verde European ca busolă, putem să transformăm această criză a pandemiei într-o oportunitate de a ne reconstrui economiile diferit şi de a le face mai rezistente, pentru a lăsa de asemenea în urmă un loc mai bun pentru copiii noştri”, a afirmat Ursula von der Leyen.

Aceasta a mai spus că putem însănătoşi societatea și a planeta investind în energie regenerabilă, conducând mașini curate, renovând casele noastre și eficientizându-le din punct de vedere energetic. „Prin cumpărarea de alimente durabile, prin reutilizarea materialelor, mai degrabă decât aruncându-le sau producând oțel cu conținut redus de carbon”.

România a anunţat că se va alătura statelor europene care susţin ca planurile de reconstrucţie după criza provocată de noul coronavirus să fie concepute pe baza criteriilor de protejare a mediului şi climei din Green Deal.

Comisia Europeană (CE) a prezentat, în decembrie 2019, Pactul Ecologic European, cel mai ambiţios pachet de măsuri care ar trebui să le permită cetăţenilor şi întreprinderilor din Europa să beneficieze de tranziţia către o economie verde şi durabilă. Măsurile sunt însoţite de o foaie de parcurs iniţială a principalelor politici şi variază de la reducerea ambiţioasă a emisiilor şi investiţiile în cercetarea şi inovarea de vârf până la conservarea mediului natural al Europei.

Pactul Ecologic European acoperă toate sectoarele economiei, în special transporturile, energia, agricultura, clădirile şi sectoarele industriale, de exemplu cele ale siderurgiei, cimentului, TIC, textilelor şi produselor chimice.

 

spot_img

Ultimele știri