11/03/08 Greenpeace – Pacatele de moarte ale companiei Monsanto dezvaluite intr-un nou film

Pacatele de moarte ale companiei Monsanto dezvaluite intr-un nou film

Pionii Monsanto in Romania trebuie trasi la raspundere pentru contaminarea cu OMG

Lansarea unui nou film vine sa expuna adevarul despre crimele companiei Monsanto si sa-i afecteze serios credibilitatea, aceasta fiind una dintre cele mai mari companii de chimicale din lume si furnizorul a 90% din semintele modificate genetic (MG).

Filmul – numit „Lumea vazuta de Monsanto” si regizat de producatoarea franceza Marie-Monique Robin – contureaza profilul unei companii cu o istorie indelungata de crime impotriva mediului si scandaluri de sanatate; o companie care nu ezita sa foloseasca tactici murdare pentru a forta comercializarea produselor sale impotriva vointei consumatorilor, fermierilor si chiar a guvernelor; o companie care demoleaza agresiv ingrijorarile oamenilor pentru mediu si sanatate fata de OMG.

Povestea incepe la Casa Alba, unde Monsanto si-a facut deseori intrarea prin exercitarea unei influente disproportionate asupra politicienilor. Deosebit de instructiv este exemplul lui Michael Taylor, fost avocat al Monsanto si care a fost comisar al Administratiei SUA pentru Alimentatie intre 1991 si 1994. In timpul regimului Taylor, autoritatea responsabila cu autorizarea alimentelor, a luat decizii cruciale care au dus la autorizarea plantelor si alimentelor MG. Dupa ce a indeplinit misiunea la Administratia SUA pentru Alimentatie, Taylor s-a intors la Monsanto devenind vice-presedinte al companiei pentru politici publice.

Gratie acestor legaturi intime dintre Monsanto si agentiile guvernamentale, SUA a aprobat plantele si alimentele MG fara testare corespunzatoare, fara a le eticheta si asta in ciuda unor serioase controverse privind siguranta lor. Nu intamplator, Monsanto produce 90% din semintele MG folosite pe piata SUA.
Bratul lung al Monsanto s-a intins asa departe ca la ineputul anilor ’90, Agentia pentru Alimente a SUA a ignorat avertizarile propriilor cercetatori, care semnalau ca plantele MG ar putea cauza efecte negative pentru sanatate . Alte tactici folosite de companie pentru a starpi ingrijorarile fata de produsele sale includ publicitate inselatoare, mita si ascunderea dovezilor stiintifice.

Istoricul companiei Monsanto

Monsanto a fost fondata in 1901 ca o companie producatoare de chimicale. Istoria sa este strans legata de producerea si promovarea de chimicale extrem de toxice cum ar fi Agent Orange (folosit ca arma chimica in razboiul din Vietnam) si PCB (poluanti toxici foarte raspanditi). Filmul dezvaluie ca Monsanto stia de mai multe decenii despre „efectele toxice sistematice” ale PCB, dar si-a instruit vanzatorii sa pastreze secretul deoarece, „nu ne permite sa pierdem nici un dolar”.

Mai recent Monsanto si-a stricat reputatia si pentru promovarea hormonilor de crestere din OMG cunoscute sub numele de rBGH pe care compania le vinde in SUA sub numele de Posilac. Monsanto sustine ca „Posilac aduce beneficii consumatorilor.” Realitatea este ca hormonii de crestere rGBH au fost interzisi in Europa si Canada dupa ce autoritatile au identificat riscurile pentru sanatate asociate consumului de lapte de vaca tratate cu hormoni rBGH. Modul prin care Monsanto a ales sa rezolve problema a fost sa dea in judecata compania Oakhurst in statul Maine (SUA) pentru a incerca sa-i forteze pe acestia si pe alte companii sa nu mai eticheteze produsele lipsite de OMG „rBGH-free” si „rBST-free”.

Control global

In ultimul deceniu Monsanto s-a extins agresiv si a cumparat peste 50 de companii din lume. Semintele sunt sursa tuturor alimentelor. Oricine detine semintele, detine alimentele! Ingineria genetica permite companiilor precum Monsanto sa pretinda drepturi de licenta (patente) asupra semintelor. 90% din toate semintele MG din lume sunt patentate de Monsanto si deci controlate de acestia.

Patentele pe seminte ofera companiilor precum Monsanto putere fara precedent. Monsanto interzice fermierilor sa isi pastreze semintele MG din productie pentru a fi cultivate in sezonul urmator. Pentru a se asigura ca femrierii nu refolosesc semintele, Monsanto a creat propria „politie de gene” si incurajeaza fermierii sa-si toarne vecinii.

Nici macar fermierii care nu folosesc seminte MG nu sunt in siguranta. Conform unui raport de investigatii al Centrului pentru Siguranta Alimentelor (CFS) fermierii au fost dati in judecata pentru ca nu au platit drepturile de autor deoarece culturile le-au fost contamiante cu polen sau seminte MG de la culturile invecinate.
Influenta Monsanto nu se opreste la granita SUA. „Lumea vazuta de Monsanto” documenteaza impactul devastator al practicilor eronate ale companiei peste tot in lume. Printre altele include povestile din viata reala a fermierilor din India care cultiva bumbac si care sfarsesc tragic prin sinucidere dupa folosirea bumbacului MG, si din cea a unei familii din Paraguay, America de Sud ale carei vis s-a transformat in cosmaruri dupa ce ferma lor a fost inconjurata de culturi de soia MG produse de Monsanto.

O dezvaluire asteptata si necesara. Si pionii Monsanto din Romania trebuie sa fie demascati

Monsanto nu ar si-ar dezvalui pacatele in fata doamnei Monique Robin si a publicului larg, in schimb isi face propaganda mincinoasa la propria pagina de internet la rubrica "Monsanto Pledge" pe care Greenpeace o clarifica si da sentinta: „Compania Monsanto este gasita vinovata pentru crime impotriva naturii, crime impotriva dreptului fermierilor de a cultiva plante fara modificari genetice si a consumatorilor de a manca alimente fara OMG.”

Dupa vizionarea filmului „Lumea vazuta de Monsanto”, coordonatorul campaniei anti OMG al Greenpeace Romania a spus:

„Doamna Robin trebuie felicitata pentru dezvaluirea metodelor sinistre ale liderului global in productia de seminte OMG. Filmul sau este alarmant si trebuie sa fie o chemare la actiune pentru Guvernul Romaniei si pentru toti cei carora ne pasa de calitatea mancarii noastre si de un viitor sanatos pentru planeta noastra. In Romania pionii companiei Monsanto de genul deputatului Valeriu Tabara, cercetatoarei Elena Badea sau a Directorului de Cabinet al Ministrului Agriculturii, Adrian Radulescu ar trebui de asemenea expusi si eliberati din functii de decizie. Valeriu Tabara a fost Ministru al Agriculturii cand Monsanto facea loc soiei MG in Romania. Deputatul are in CV-ul sau firma Monsanto si a cultivat ilegal soia MG . Elena Badea a fost liderul Comisiei de Securitate Biologica, deci evalua notificarile companiilor care doreau sa vanda OMG in Romania. In 2005, si-a evaluat chiar propria notificare fiind in acelasi timp si liderul echipei de cercetare in proiectul de la Timisoara pentru crearea cartofului MG al Monsanto. Nu a mai avut rabdare sa obtina autorizatie, a cultivat ilegal cartoful MG la Targu-Secuiesc, a fost expusa de Greenpeace, iar proiectul a fost stopat. Adrian Radulescu, tenorul si lunetistul Monsanto face propaganda pro OMG in numele a mii de fermieri, desi acestia nu au fost informati de consecintele experimentelor genetice pentru mediu si sanatate pe spinarea naostra. Dupa ce m-a amenintat cu impuscarea , a ajuns acum si Director de cabinet la Ministerul Agriculturii . Cu toate aceastea cred inca intr-o Romanie civilizata in care puterea unei companii care otraveste mediul si oamenii, cum este Monsanto, nu isi va mai gasi suportul politic in viitorul apropiat”.

Greenpeace readreseaza Primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu si Presedintelui Romaniei Traian Basescu cererea sa:

– Interzica de urgenta importul si cultivarea porumbului modificat genetic MON810 produs de Monsanto
– Sa ia initiativa pentru eliberarea din functii de conducere a politicienilor care urmaresc interesele companiei Monsanto in Romania si tragerea acestora la raspundere pentru deciziile care au condus la contaminarea cu OMG a culturilor si a alimentelor

spot_img

Ultimele știri