Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

11/03/08 MMDD – Discursul ministrului Mediului la Zarnesti

Attila KORODI, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile a vizitat in cursul acestei zile Sanctuarul de ursi din Zarnesti (jud. Brasov).

Cu aceasta ocazie, ministrul a sustinut si o Conferinta de Presa in cadrul careia a prezentat situatia gradinilor zoologice din Romania, dar si masurile pe care Guvernul le va impune pentru conformarea acestora la noile norme europene.

Prezentam in continuare transcrierea declaratiei ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile:

„De multa vreme imi doresc sa ajung in Rezervatia de Ursi din zona dumneavoastra…iata ca de data asta am si reusit si, sincer va spun, vad poate pentru prima data in Romania, ursi care beneficiaza, in captivitate fiind, de spatiu, hrana, ingrijire medicala, supraveghere continua si ingrijitori dedicati! Acesti ursi pe care ii vedeti astazi au un statut special: trebuie sa stiti ca pana sa ajunga aici, ei au suferit foarte mult, traind in conditii nedemne pentru orice fiinta! Asta pentru ca unii si altii, asa-zisi „mici intreprinzatori”, s-au gandit ca astfel de animale pot reprezenta o sursa de venit rapida si consistenta! Mai grav decat atat, este faptul ca acesti afaceristi, constienti fiind ca au de a face cu animale salbatice, agresive, au recurs la tehnici de-a dreptul barbare pentru a stopa pericolul pe care acestea il puteau genera.

S-au gandit ei, ca pentru ca animalul sa devina inofensiv este necesara taierea ghearelor si a dintilor in unele cazuri, provocarea orbirii sau lovirea constanta si fara limite a animalului ! Doamnelor si Domnilor…animalele pe care le vedeti in jurul dumnevoastra au trait astfel de scene! Este si motivul pentru care ele se afla aici, beneficiind de conditii comparabile cu cele din libertate. Poate va intrebati de ce acesti ursi, nu au fost dusi in salbaticie dupa recuperare lor din mainile proprietarilor ilegali? Raspunsul este simplu: un urs care a trait astfel de traume nu va mai putea supravietui in libertate sau cel putin nu in curand.

Rezervatia de aici, este daca vreti, o etapa intermediara in care ursii sunt reintegrati, incet – incet, in habitatul lor natural. In cel mai fericit caz, ursii sunt, in final, repusi in libertate. In multe cazuri insa, reintegrarea poate dura ani, sau chiar o viata intreaga!Prin urmare, Rezervatia de aici este fara discutie o realizare! Asta nu inseamna ca toate problemele sunt rezolvate!

Guvernul isi propune sa sustina astfel de proiecte, pentru ca situatiile din trecut sa nu se mai repete. Imi aduc aminte ca era o adevarata moda sa vii la mare (de exemplu) si sa te fotografiezi cu o maimuta, un pui de leu, un elefant, o camila sau alt animal salbatic, exotic. De cativa ani, insa, Guvernul a instituit reguli clare, care spun ca nu ai voie pe plaja nici macar cu animale de companie, daramite cu „fiare” salbatice.

Nu va imaginati insa ca intreprinzatorii au disparut cu totul! Ei s-au orientat catre zone la fel de populate ca si plaja, dar mai ferite de ochii atenti ai oamenilor legii. Pot sa va asigur ca suntem cu ochii pe ei si ca vom fi neiertatori in fieacare astfel de caz pe care il descoperim!

Revenind la ursii bruni pot sa va spun ca Romania ocupa un loc special in Europa gazduind un numar semnificativ de exemplare (circa 60% din populatia existenta la nivelul Uniunii Europene), in timp ce alte state se preocupa de sporirea si conservarea acestor specii pe cale de disparitie.

O parte dintre acestia ii regasim in cele 32 de gradini zoologice propriu zise aflate pe teritoriul tarii noastre. Din pacate, aceste locuri de detinere a animalelor in scopuri educative si recreative sunt departe de ceea ce inseamna un management cinegetic modern si european si mai aproape de ceea ce inseamna „lagare pentru animale”, in adevaratul sens al cuvantului! Deoarece multe dintre aceste gradini zoo nu mai indeplinesc conditii minime – ele risca sa fie inchise!

Pentru a evita o inchidere in masa a acestor locuri, Guvernul Romaniei va finanta modernizarea a 14 dintre ele (cele care au si depus proiecte) cu suma de 130 de milioane de lei (aprox 38 de milioane de euro). Din acesta suma 75% vine din alocarea de la bugetul de stat iar restul de 25% va fi asigurat de autoritatile locale. Banii se vor aloca pana la finele anului 2012.

Prin urmare, trebuie sa ne pregatim cu masuri pentru inchiderea acelor gradini zoologice care nu mai pot face fata noilor cerinte de asigurare a bunastarii animalelor. Sa nu va imaginati ca inchiderea unor astfel de locuri se poate face de pe o zi pe alta!

Asta in primul rand pentru ca dincolo de oprirea propriu-zisa a activitatii, raman efective importante de specii si exemplare, carora suntem obligati sa le asiguram continuitate, respectiv un nou camin! Ca sa va faceti o idee despre numarul de exemplare carora trebuie sa le facem fata, pot sa va spun ca in prezent gradinile zoologice din Romania gazduiesc circa 5000 de mamifere, aproximativ 5200 de pasari, 450 de reptile si aproape 5300 de pesti!

Vorbim asadar de un numar – extrem de mare – de animale, numar care poate deveni si mai mare in lipsa unor masuri adecvate! De aceea Guvernul a gandit deja un set de masuri, printre care cea mai importanta se refera la interzicerea in viitorul apropiat a inmultirii speciilor aflate in gradinile zoologice. Celelalte masuri se refera la :

 pastrarea unui numar suficient de angajati pana la redistribuirea animalelor din colectie catre alte unitati permanente dotate corespunzator
 asigurarea in acest timp a unor conditii de bunastare pentru animale
 interzicerea accesului publicului;

Doamnelor si domnilor a venit vremea ca un Guvern sa aiba taria sa gandeasca o reforma adevarata in acest sector, sa puna deoparte orgoliile locale in a detine, cu orice pret, in aproape fiecare judet al tarii cate o gradina zoologica, si sa faca ceea ce are de facut: sa asigurare conditii adecvate animalelor tinute in captivitate, chiar cu riscul diminuarii numarului de gradini zoo din tara noastra! Personal, nu ma incanta deloc ideea de a avea multe gradini zoo pe teritoriul tarii, cata vreme, o simpla vizita in majoritatea dintre imi arata animale bolnave, lispiste de ajutor, tinute in spatii stramte fara nicio legatura cu ceea ce inseamna habitatul natural!”

Serviciul Relatii Publice al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile

spot_img

Ultimele știri