Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

ZIUA: Padurarii in strada

Silvicultorii picheteaza, astazi, sediul Ministerului Muncii, nemultumiti de decizia acestui minister de a nu acorda protectie sociala angajatilor care vor fi disponibilizati. Numarul locurilor de munca la Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva se asteapta sa se diminueze cu cel putin o mie de posturi in acest an, ca urmare a retrocedarilor de paduri. Pana acum, o lege speciala asigura protectie disponibilizatilor de la RNP, dar Ministerul Muncii a refuzat prelungirea acesteia, motiv pentru care silvicultorii au inceput protestele.

Retrocedarile de padure catre fostii proprietari au dus la supradimensionarea numarului de angajati ai Romsilva, motiv pentru care regia a trebuit sa dispuna concedieri colective. In aceste conditii, a fost promovata Legea nr. 174/2006 privind pro­tectia sociala tocmai a padurarilor care si-au pierdut locul de munca in aceste conditii. Legea a fost prelungita pana la sfarsitul anului trecut, pentru a face fata necesitatilor impuse de ritmul de retrocedate (n.r. – prelungirea actului normativ se face prin Hotarare de Guvern). Legea prevede acordarea unor venituri de completare pentru silvicultorii disponibilizati, venituri care pot fi acordate pana la 24 de luni si nu pot depasi venitul mediu individual avut inainte de disponibilizare.

"Silvicultorii solicita aplicarea Legii 174/2006 privind protectia sociala care se acorda salariatilor Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva care vor fi disponibilizati ca urmare a retrocedarii padurilor si, de asemenea, aplicarea masu­rilor anticriza pentru sectorul silvic", se arata intr-un comunicat al Confederatiei Sindicatelor Consilva. "Suma necesara pentru aplicarea prevederilor acestei legi este, pentru 2009, de 18 milioane de lei", a declarat, recent, Marian Stoicescu, presedintele Consilva.

Silvicultorii sunt nemultumiti ca Ministerul Muncii a respins, in 4 februarie, un proiect de Hotarare de Guvern prin care se prelungea valabilitatea Legii 174/2006 pentru 2009. Ministerul a motivat respingerea proiectului prin faptul ca "aplicarea prevederilor propuse genereaza influente financiare semnificative asupra bugetului asigurarilor pentru somaj", precizeaza comunicatul.

Minister inconsecvent
"Neavizarea proiectului de Hotarare de Guvern privind prelungirea valabilitatii legii surprinde si prin faptul ca in Programul de masuri anticriza al grupului de lucru care a elaborat masurile privind salarizarea, pensiile si protectia sociala insusit de reprezentantii Ministerului Muncii, patronate si sindicate figureaza, la masurile imediate de la capitolul 1, la pozitia 6, prelungirea valabilitatii Legii 174/2006 pe anul 2009", se arata in comunicat.
Daca solicitarea de a prelungi valabilitatea legii nu este rezolvata, silvicultorii vor continua protestele pe 4 si 11 martie in fata Guver­nului si a Ministerului Muncii.

Anul trecut, Regia Nationala a Padurilor a retrocedat 125.000 ha si au mai ramas de restituit alte 450.000 ha, declara, la inceputul lunii februarie, directorul general al Regiei, Florian Munteanu. Fondul forestier proprietate publica a statului, aflat in administrarea Romsilva, era de 3,5 milioane ha la finele anului trecut. Cea mai importanta activitate pe care o desfasoara silvicultorii se refera la paza padurilor.
 

spot_img

Ultimele știri