Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Tronsonul ungar din conducta South Stream va costa 700 milioane euro

Portiunea de pe teritoriul Ungariei din conducta South Stream va costa aproximativ 700 milioane euro, suma ce poate fi recuperata in aproximativ 15 ani, a declarat ministrul ungar de Finante, Janos Veres, intr-un interviu publicat, vineri, in cotidianul rus ’Rossiiskaya Gazeta’.

Oficialul ungar a precizat ca firma care va construi acest tronson va finaliza pregatirile si va decide ruta exacta a conductei pana la sfarsitul acestui an, urmand ca lucrarile de constructie sa demareze in 2009. Potrivit lui Janos Veres, lucrarile de constructie la tronsonul din Ungaria vor dura aproximativ patru-cinci ani, si se vor derula in paralel cu lucrarile efectuate la sectiunile din celelalte tari prin care va trece conducta South Stream.

La sfarsitul lunii februarie, presedintele rus, Vladimir Putin, si prim-ministrul ungar, Ferenc Gyurcsany, au semnat la Moscova acordul oficial care va permite Ungariei sa participe la proiectul gazoductului South Stream. Cele doua parti urmeaza sa infiinteze o societate mixta, detinuta in proportii egale, de Rusia si Ungaria, care se va ocupa de constructia tronsonului conductei South Stream pe teritoriul Ungariei. In plus, tot pe teritoriul Ungariei ar urma sa fie construit si un depozit subteran de stocare a gazelor naturale cu o capacitate de un miliard de metri cubi.

La sfarsitul anului 2007, grupul rus Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, si compania italiana Eni au convenit infiintarea unei companii in valoare de 10 miliarde euro care se va ocupa de constructia gazoductului South Stream, care vizeaza constructia unei conducte cu o lungime de 900 de kilometri ce va traversa Marea Neagra pentru a face legatura intre Rusia si Bulgaria, de unde se va imparti in doua ramuri, una spre Austria si cealalta spre Grecia, de unde va ajunge pana la Otranto, pe coasta Italiei. Capacitatea maxima a noii conducte este de 10 miliarde metri cubi iar primele livrari sunt programate penrtu anul 2013.

Ungaria participa insa si la un proiect concurent, Nabucco, care beneficiaza de sprijinul Uniunii Europene. Nabucco este un proiect de 4,6 miliarde euro care vizeaza transportul de gaze naturale din zona Marii Caspice catre Europa prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Conducta ar urma sa aiba o lungime de 3.300 de kilometri si sa transporte circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale anual. Proiectul Nabucco a fost demarat de cinci companii de profil, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania). Recent, consortiul Nabucco a dobandit un al saselea partener prin includerea RWE (Germania).

spot_img

Ultimele știri