Top 20 de țări în care este cel mai bine să locuiești

Australia, Norvegia și Suedia sunt printre statele care oferă locuitorilor cele mai bune condiții de trai. Atunci când vine vorba despre criterii de mediu, clasamentul se schimbă ușor: locul întâi este ocupat de Suedia, urmată de Australia și Norvegia. Aflați ce țări completează topul 20, conform unui raport realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

10_20_top_lead

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a publicat recent raportul Better Life Index, în care a evaluat calitatea vieții în cele mai dezvoltate 36 de state ale lumii. În analiză a ținut cont atât de factori economici (precum veniturile și oferta de muncă), cât și de elemente non-financiare (precum calitatea locuințelor, comunitatea, educația, mediul, implicarea civică, sănătatea, satisfacția, siguranța și echilibrul dintre viața profesională și cea personală).

Ţările care au obținut cele mai bune 10 punctaje, luând în considerare toate criteriile, sunt: Australia, Suedia, Norvegia, Elveția, Danemarca, Canada, Statele Unite, Noua Zeelandă, Islanda și Finlanda. Nici Olanda, Irlanda, Germania, Belgia și Luxemburg nu au obținut punctaje rele.

10_20_top_toate criteriile

Pe lângă raportul propriu-zis, OECD a pus la dispoziția utilizatorilor un instrument interactiv, cu ajutorul căruia oricine poate extrage propriul clasament, în funcție de criteriile considerate de el ca fiind cele mai relevante.

Suedia, țara cu cele mai bune performanțe de mediu

Atunci când se iau în considerare doar aspectele legate de calitatea mediului înconjurător, Suedia depășește Australia și Norvegia.

10_20_top_mediu

Recent, guvernul suedez a anunțat că va aloca peste 500 de milioane de dolari pentru a combate schimbările climatice, începând cu 2016. Doar investițiile în proiectele de energie solară vor crește cu 800%. Edilii din Stockholm au declarat că vor să scape capitala de consumul de combustibili fosili. Suedia își asigură deja două treimi din energia necesară din surse regenerabile.

În evaluarea performanțelor de mediu, specialiștii OECD au ținut cont de poluarea aerului, cantitatea de particule fine din aer și calitatea apei.

 

Citește și:

Top 10 cele mai eficiente energetic orașe din lume

Orașele vor energie mai verde

spot_img

Ultimele știri