Ce metodă a găsit o firmă de telecomunicații pentru a înlocui aerul condiționat

Pentru ca operatorii de servicii de telecomunicații, telefonie sau internet să poată funcționa, au nevoie de multe echipamente tehnice, așa cum sunt serverele. La rândul lor, acestea necesită răcire, pentru a funcționa în parametri optimi. În camere special amenajate, numite centre tehnice, răcirea serverelor se face de obicei cu aparate de aer condiționat, mari consumatori de energie electrică. Datorită tehnologiilor verzi, există în prezent în România o inovație a modelelor clasice de răcire. Este vorba despre o substanță naturală, sarea, care, odată prelucrată, are capacitatea de a absorbi căldura și de a înlocui astfel sistemul clasic de răcire. Despre această inovație verde a vorbit Dragoș Olteanu, manager inginerie în cadrul UPC România, în a doua zi de GreenTech Film Festival, care a avut loc la Cinema Elvira Popescu. 

tehnologie verde
foto: facebook.com/greentechfilmfestival/

Substanța care răcește se numește PCM (phase-change material) și tehnologia a fost implementată în Alba Iulia. Potrivit lui reprezentantului UPC, la proiect au lucrat echipe din Olanda, Danemarca și România. Implementarea a durat două săptămâni, însă pregătirea acestuia a durat doi ani. Tehnologia aparține olandezilor și, în compoziția materialului de răcire, sunt folosite reziduuri rămase după ce este extrasă sarea. PCM, o substanță pe bază de sare, are proprietatea de a absorbi căldura în timpul zilei și de a o elibera în timpul nopții. De fapt, este vorba de niște plăci de răcire, care conțin acest material, a explicat Dragoș Olteanu.

„Aerul cald produs de echipamente este captat în aceste sisteme și plimbat prin aceste plăci. Ele se topesc, rețin căldura și, în timpul nopții, când temperatura mediului exterior scade, funcționează ca o baterie care se încarcă și se descarcă.”

Plăcile nu trebuie încărcate. Tehnologia există de 6 ani și garanția este pentru 20 de ani, a mai spus Olteanu.

Investițiile în tehnologia verde, comparabile cu cele într-un sistem profesional de climatizare

Când vine vorba de costuri, reprezentantul UPC spune că investițiile într-un astfel de sistem sunt comparabile cu cele într-unul profesional de climatizare. Cei care o folosesc susțin că se realizează o economisire de energie de 40%. În plus, nu se mai folosește freonul, cunoscut pentru că este efectele sale asupra mediului.

Olteanu spune că doar un în luna septembrie 2017, comparativ cu 2016, factura de energie electrică a scăzut cu 500 de euro, pentru o singură locație. În plus, sistemului trebuie să-i fie asigurată o mentenanță minimă. De șase luni, de când funcționează tehnologia în Alba-Iulia, într-o singură locație au fost economisiți în jur de 15 MWh.

Panouri fotovoltaice, parte din același proiect

În plus, în cadrul aceluiași proiect din Alba-Iulia au mai fost instalate și niște panouri fotovoltaice.

„Sunt panouri policristaline și, ca ordin de mărime, producția de energie electrică a acestor panouri calculată a fost de 10 MW/an, în condițiile în care noi consumăm la acea locație în jur de 80 MWh/an.”

Deci, aproximativ a șaptea parte din consumul acelui loc este produsă de noi. Împreună cu reducerea pe care o obținem din tehnologia de răcire, vom consuma aproape jumătate din energia folosită în anul anterior, a mai spus Olteanu.

Pentru a treia zi de activități la GreenTech Film Festival, cei interesați pot consulta programul oficial al evenimentului.

 

spot_img

Ultimele știri