Targ de produse ecologice in Cluj-Napoca

Un targ cu alimente ecologice a fost deschis, luni, in Piata Muzeului din Cluj-Napoca, expozantii fiind mici producatori din zona Transilvaniei, care certifica, cu documente, calitatea "eco" a marfii pe care o vand, anunta Agerpres.

Micii producatori spun ca sanatatea omului este, in cea mai mare parte, mentinuta prin hrana "curata" pe care acesta o consuma, fara conservati si ingrediente modificate genetic. Verdeturile, legumele, fructele si cerealele culese de pe suprafete agricole nefertilizate chimic valoreaza enorm pentru om, sustin negustorii.

"Targul este destinat celor care au inteles ca este bine sa consume doar produse sanatoase, rod al prieteniei omului cu pamantul. ‘Cosul Verde’ comercializeaza exclusiv produse certificate ecologic", declara amfitrioana de la standul "Cosul Verde", unde sunt expuse ciocolata cu ingrediente crocante din cereale expandate sau cu afine, praline cu alune de padure, jeleuri din fructe naturale si suc de mere produs in satul Malancrav, de langa Medias, foarte aproape de celebra livada de meri a Fundatiei printului Charles al Marii Britanii.

Cumparatorii sunt interesati si de pungutele cu orez brun cu bob lung, cacao si cafea importate, provenind din culturi certificate ecologic. Mai multi vizitatori care au degustat sucul de mere au declarat ca sunt incantati de aroma acestuia. La un alt stand, sunt expuse paste fainoase ecologice, din faina integrala de grau cultivat pe suprafete nefertilizate chimic, cu adaos de boia si de spanac. Nu au conservanti si coloranti, spune Cristina Vladut, tot de la "Cosul Verde".

Stupina Biris din Blaj (Alba) a adus la Cluj-Napoca miere produsa de albine care nu culeg polen din flori de culturi stropite cu substante chimice sau de plante cu mutatii genetice. Pe de alta parte, albinelor nu li se administreaza tratamente cu antibiotice. Dupa recoltarea de pe fagure, mierea se pune direct in borcane, fara vreun alt adaos. Un kilogram de miere ecologica de salcam costa 25 de lei, iar cea poliflora 22 de lei.

Un grup de gospodine venite la targ au comparat preturile de la spanac, patrunjel si salata – toate aduse de o ferma de langa Sibiu -, cu cele din pietele din Cluj-Napoca si au declarat ca diferenta de cost este destul de mare si prefera sa admire doar ofertele de la "Cosul Verde". La standul sibian sunt expuse, de asemenea, borcane cu dulceata de coacaze, afine, macese si prune, toate preparate in serie mica.

Un vizitator al targului, Liviu Mihai Mare din Cluj-Napoca, declara ca nu a cumparat si nici nu este tentat de produsele modificate genetic, pe care le considera daunatoare pentru sanatate.

"Sunt bune doar acele legume, fructe si zarzavaturi care cresc pe pamant asa precum le-a lasat Dumneazeu sa creasca", spune Liviu Mihai Mare, nemultumit ca producatorii agricoli au fost exclusi, de importuri, de pe toate pietele europene.

"Unii dintre noi cumpara de la supermarket mere nefiresc de mari – de un kilogram bucata! – sau casete intregi de bauturi asa-zise racoritoare. Lumea mai cumpara si pretinse ‘sucuri naturale’, care nu sunt, in realitate, naturale. Potrivit etichetei, ar fi. Poti controla daca este natural sau nu un astfel de suc?", chestioneaza domnul Mare, caruia i se raspunde ca Asociatia Bio Romania face, la cererea consumatorilor, analize de acest tip.

Familia Nicolae si Melania Banc, din satul Barai, comuna Caian, au adus la targ ulei de floarea soarelui, din cultura biologica si presat la rece, dar si faina alba de grau netratat chimic, cartofi si ceapa uscata, iar Violeta Boldzijar din Hosman (Sibiu) vinde la targul de la Cluj-Napoca diverse sortimente de branza de capra, unele cu patrunjel sau cu alte verdeturi. Pentru a evidentia nuanta rustica a targului, mai multi mestesugari clujeni, care confectioneaza, la randul lor, obiecte din materii prime ecologice, precum panusi de porumb, nuiele sau lana, expun si vand alaturi de micii producatori agricoli.

Targul organizat de "Cosul Verde" este deschis trei zile, pana miercuri, intre orele 10,00 si 18,00. Comisia Europeana a lansat, recent, un concurs european pentru crearea unui nou logo ecologic. Studenti din universitati de arta si design din cele 27 de state membre ale UE sunt invitati sa participe la concurs, noul logo urmand sa fie adoptat in 2010, ca semn oficial pentru produsele ecologice din UE.

Foto: www.bio-romania.org

spot_img

Ultimele știri