Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Suprafata ariilor protejate din Romania, sub media UE

Romania detine cel mai diversificat si valoros patrimoniu natural din Europa, insa suprafata totala a ariilor protejate este inca mult sub media Uniunii Europene – 7 la suta, fata de 15 la suta, potrivit unei situatii publicata pe site-ul Ministerului Mediului, informeaza Agerpres.

Conform legislatiei in vigoare privind regimul ariilor naturale protejate, conservare a habitatelor naturale, florei si faunei salbatice, in Romania su fost identificate mai multe categorii de arii protejate, de la rezevatii stiintifice la monumente ale naturii, pana la parcuri naturale sau zone umede de importanta internationala. Din totalul de 982 arii naturale protejate existente in Romania, 36 au fost atribuite in custodie in cursul anului 2006. Totalul ariilor naturale protejate pentru care s-au incheiat conventii de custodie este de 375, conform bazei de date existente la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM).

La momentul actual, in Romania exista 26 de parcuri nationale si naturale (13 parcuri nationale si 13 parcuri naturale), incadrate, conform clasificarii IUCN, in categoriile II, respectiv V. Parcul national reprezinta o arie naturala protejata administrata, in special, pentru protectia ecosistemelor si pentru recreere, iar parcul natural se constituie, in special, pentru conservarea peisajului.

Pe 24 mai 2009, Parcul National Retezat a fost desemnat de catre Consiliul Europei, unul dintre cele mai importante arii naturale protejate din Europa, inaugurata in 1935, pe fostul domeniu de vanatoare al Casei Regale. Din 2008, rezervatia naturala a intrat in cursa pentru cele mai noi sapte minuni ale lumii, campanie demarata de Fundatia canadiana „New7Wonders”. Dupa ce la inceputul acestui an, Retezatul ocupa locul 4 in intrecerea mondiala, la finele lunii mai, locatia se clasa pe pozitia 34 din 56 de locuri alocate categoriei „Parcuri si Rezervatii Nationale Naturale”. Din totalul celor 261 de nominalizari propuse, vor fi alese 77 de locatii, ce vor fi evaluate de catre un comitet de experti care, pe 21 iulie 2009, va stabili 21 de finaliste. Selectia finala va avea online, rezultatul urmand sa fie anuntat in anul 2011.

Parcul National Retezat se intinde pe o suprafata de peste 35.000 de hectare si, potrivit specialistilor, este ultima padure din Europa in care omul nu a pus niciodata piciorul. In fiecare luna, zeci de grupuri de turisti ajung in zona, insa cei mai multi opteaza sa practice schi-ul pe partia special amenajata. Parcul are peste 20 de varfuri mai inalte de 2.000 de metri si 80 de lacuri, cele mai cunoscute fiind Bucura (cel mai intins lac glaciar din tara, cu o suprafata de noua hectare), si Zanoaga (cu cea mai mare adancime din Romania – 29 de metri).

Potrivit datelor Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, cheltuielile totale inregistrate pentru administrarea parcurilor naturale si nationale au fost, in 2008, de 13,5 milioane lei, din care numai salariile au reprezentat circa 8,2 milioane lei. Din totalul cheltuielilor, circa 11,2 milioane lei au fost suportate de regie, iar 2,3 milioane lei din alte fonduri.
 

spot_img

Ultimele știri