Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Substanta cancerigena Bisfenol A, interzisa de azi in productia biberoanelor

Incepand de astazi, controversata substanta bisfenol A (BPA) va fi interzisa pe teritoriul UE in producerea sticlelor de plastic pentru lichide si hrana destinate bebelusilor.

Interdictia se aplica in toate statele membre si vizeaza deocamdata doar productia, urmand ca de la 1 iunie sa fie interzise si importurile si scoaterea pe piata a produselor care contin aceasta substanta potential cancerigena.

In Romania, marii importatori si distribuitori au scos deja de pe piata biberoanele confectionate din policarbonat, care contine bisfenol A, inlocuindu-le cu biberoane din materiale alternative.

„Am introdus pe piata produse din materiale alternative de la jumatatea anului trecut si cateva luni am mers in paralel cu cele din policarbonat. Pe-acestea din urma le-am scos complet, iar acum avem produse doar din materiale alternative. Acestea sunt fabricate din Polietersulfona (PES), un termoplastic cu grad de rezistenta termica inalta pana la 200-210 grade Celsius, care isi pastreaza timp indelungat calitatile, dar si din Polipropilena (PP), un plastic opac, usor de folosit , ambele avand 0% BPA.”, ne-a declarat Mariana Pavel , director de comunicare al companiei Paralela 45 Turism SRL, unic importator si distribuitor al produselor Chicco.

Reprezentantii Intermed Consulting SRL, un alt unic importator si distribuitor, de data aceasta al produselor americane Dr. Brown’s, arata ca inca din primavara anului trecut au introdus alternative la produsele cu bisfenol A. „Dupa aparitia informatiilor despre riscurile acestei substante, producatorii din America au fosc cei care au luat decizia sa schimbe materialele. Acum avem produse din polipropilena sau sticla, care nu contin bisfenol A”, a declarat Ana Padurean, reprezentant medical Dr. Brown Romania.

Cea mai mare problema insa o reprezinta produsele din policarbonat care invadeaza magazinele cu preturi mai ieftine. In lipsa unor controale stricte, spun surse din bransa, biberoanele cu bisfenol A vor continua sa existe pe piata si dupa interdictia de import si comercializare, de la 1 iunie.

Statele membre trebuie sa transmita lunile viitoare Comisiei Europene masurile la nivel national pe care le adopta pentru a se conforma prevederilor directivei.

Danemarca si Franta au interzis primele

BPA este un compus organic folosit in productia de plastic policarbonat, care la randul sau este utilizat in realizarea materialelor plastice, precum sticlele pentru lichide. Cantitati mici de BPA din sticlele de plastic pot ajunge in lichidele pe care le contin atunci cand recipientele sunt incalzite la temperaturi inalte.

La finalul lunii martie 2010, guvernul danez a interzis temporar folosirea BPA in fabricarea materialelor plastice ce intra in contact cu lichide sau alimente pentru copii mai mici de 3 ani. Comisia Europeana a cerut Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) sa evalueze motivele pentru care Danemarca a interzis BPA.

In luna iulie a anului trecut, Franta a anuntat, la randul sau, o interdictie asupra productiei, importului, exportului si plasarii pe piata a sticlelor de plastic cu BPA pentru lichide si hrana destinate copiilor de varste mici.

In septembrie 2010, EFSA a transmis opinia sa Comisiei Europene ce arata ca bisfenolul A, intr-o concentratie zilnica de cel mult 0,05 miligrame pe kilogram al organismului persoanei respective, este sigur. Expunerea tuturor grupelor de populatie este situata sub aceasta limita.

Totusi, EFSA si-a exprimat unele temeri legate de posibilul impact al bisfenolului A asupra sanatatii copiilor mici, ajungand la concluzia ca acest aspect necesita o atentie suplimentara pana cand vor fi disponibile noi date in domeniile in care exista incertitudini.

Livia Cimpoeru
 

spot_img

Ultimele știri