Studiu: supra-taxarea cărnii și a lactatelor ar putea reduce semnificativ poluarea

Introducerea unor taxe pe poluarea generată de industria producătoare de carne și de produse lactate ar putea fi soluția pentru scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră. În plus, o astfel de măsură ar putea salva viețile a jumătate de milion de oameni anual, prin asigurarea unor diete mai sănătoase. Recomandările aparțin unei echipe de cercetători de la Universitatea Oxford, care au analizat cum ar trebui supra-taxate alimentele cu amprentă mare de carbon, pentru a menține creșterea temperaturilor sub 2 grade Celsius.

supra-taxarea alimentelor

Producția de hrană este responsabilă pentru un sfert din cantitatea totală de emisii generate la nivel global. Cea mai mare parte provine din creșterea vitelor și a altor animale. Pentru a cultiva hrana lor, se defrișează suprafețe mari de păduri, iar procesarea cărnii este mare consumatoare de energie și apă.

Dacă am lua în calcul impactul industriei alimentare asupra mediului, produsele din carne ar trebui să fie cu 40% mai scumpe, iar pentru produsele lactate ar trebui să plătim cu 20% mai mult. Este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea Oxford, după ce au calculat emisiile aferente diferitelor tipuri de alimente și le-au raportat la cheltuielile necesare pentru a ține sub control efectele poluării.

Aceștia au estimat taxele care ar trebui introduse pentru fiecare tip de produs și au sugerat măsuri compensatorii. Dacă planul lor ar fi aplicat, se pare că s-ar evita emiterea a 1 miliard de tone de gaze cu efect de seră, anual (tot atât generează și industria aviatică).

Cum ar putea fi aplicată o supra-taxă pe alimente

Potrivit cercetătorilor, introducerea unor astfel de taxe ar trebui compensată cu subvenții pentru alimente sănătoase, precum fructele și legumele. În plus, ar trebui susținută și cu acordarea de ajutoare celor aflați în situații defavorizate. Astfel, s-ar evita condamnarea lor la diete și mai sărace.

Marco Springmann, unul dintre autorii studiului, este conștient de revolta pe care ar provoca-o o astfel de măsură. Însă, spune el, dacă banii obținuți ar fi investiți în îmbunătățirea dietelor, populația ar accepta-o. Dă și exemple pentru a-și susține afirmația. Danemarca a introdus o taxă pentru grăsimi saturate nesănătoase. Guvernul a oprit însă toți banii, iar după un an au fost forțați să renunțe la ea. Nu același lucru s-a întâmplat în Mexic. Acolo, autoritățile au supra-taxat zahărul și băuturile non-alcoolice, folosind fondurile pentru a asigura gratuit apă în școli. Introducerea taxei s-a dovedit a fi de succes.

Studiul mai aduce un argument pentru taxarea alimentelor cu amprentă mare de carbon. Se întâmplă ca acestea să fie, spun ei, și nesănătoase. Prin urmare, dacă oamenii ar consuma mai puțină carne și lactate, s-ar reduce numărul de accidente vasculare cerebrale și cancer. Astfel, s-ar putea evita chiar și jumătate de milion de decese anual.

spot_img

Ultimele știri