Strategia pentru inverzirea Capitalei, in presa

Adevarul: Bucuresti: Primarul general Sorin Oprescu a lansat Strategia de dezvoltare ecologica a Capitalei

Conform statisticilor, din 2007, la care a facut referire Sorin Oprescu, in Bucuresti s-au inregistrat 764 tone de praf pe o suprafata de 225 kilometri patrati. De asemenea, primarul general a subliniat faptul ca aproape 54% dintre bucurestenii chestionati in cadrul unui sondaj de opinie, au declarat ca poluarea este principala problema a orasului, iar alti 37% au indicat „mizeria” de pe strazi, ca principala problema de mediu.

In Strategia de dezvoltare ecologica a Capitalei se prevede ca municipalitatea va elabora un proiect de hotarare pentru modificarea normelor de control pentru protectia spatiilor verzi si a cuantumului amenzilor, in sensul majorarii acestora.

De asemenea, Strategia va include infiintarea Registrului municipal al spatiilor verzi, in care vor fi evidentiate atat spatiile verzi amenajate, cat si cele neamenajate si cele care vor fi reabilitate.

“Primariile de sector vor fi obligate sa transmita Primariei Capitalei situatia cu spatiile verzi pentru ca, la nivel de patrimoniu, sunt obligate sa faca acest lucru", a spus Sorin Oprescu, care a mentionat ca, in prezent, nu exista o evidenta a spatiilor verzi din Capitala.

Dupa ce va fi infiintat Registrul municipal al spatiilor verzi, acestea vor fi intabulate, iar municipalitatea le va tine sub observatie stricta. In acest sens, primarul general Sorin Oprescu a dat exemplul Padurii Baneasa a carei suprafata a fost intabulata de curand.

"Am vazut ca niste consilieri incearca sa transforme Padurea Baneasa in parc. Ma voi opune acestui proiect din postura de primar general. Personal voi veghea sa ramana padure si sa fie la dispozitia cetateanului care are respect pentru natura: fara mici si fum, fara terase ilegale, fara noxe din teava de esapament", a mai spus Oprescu.

Un alt punct din Strategia de dezvoltare ecologica a Capitalei il reprezinta intensificarea controalelor inspectorilor municipali care vor colabora cu cei ai Garzii de Mediu si vor verifica respectarea legislatiei deja existente pentru protectia mediului.

Totodata, Capitala va avea "Brevetul verde", un document care sa cuprinda norme obligatorii pentru protectia mediului, in special in privinta disciplinei in constructii.

Pentru nerespectarea normelor cuprinse in "Brevetul verde", persoanele fizice vor plati amenzi intre 100 si 500 de lei iar cele juridice vor plati amenzi intre 500 si 2.500 de lei. In prezent, proiectul de hotarare pentru aprobarea "Brevetului verde" se afla pus in dezbaterea cetatenilor, ulterior urmand sa fie supus aproparii consilierilor municipali.

Jurnalul National: Oprescu protejeaza spatiile verzi

Mult praf, putine spatii verzi si multe masini. Intr-un cuvant. Bucuresti. O capitala ce se vrea europeana, dar care schioapata la capitolul mediu. O dezbatere pe aceasta tema a avut loc ieri, la care au luat parte primarul general, Sorin Oprescu, Mihail Faca, din partea Ministerului Mediului, directori ai municipalitatii si reprezentanti ai societatii civile. S-a prezentat o strategie de dezvoltare ecologica a orasului.

Primul subiect atins de edilul-sef a fost legat de constructiile ilegale ce distrug spatiile verzi, in special malurile lacurilor, avand in vedere si experienta pe care a avut-o vizitand zilele trecute Parcul Herastrau. "Nu voi permite nimanui sa construiasca ilegal in parcuri. Am fost si am vazut cu ochii mei ce se intampla acolo. Nu exista o evidenta a patrimoniului spatiilor verzi, pentru ca pana acum s-a dorit ca nimeni sa nu mai stie nimic si sa nu le poata identifica. Primariile de sector vor fi obligate sa transmita Primariei Capitalei situatia cu spatiile verzi, pentru ca, la nivel de patrimoniu, sunt obligate sa faca acest lucru", a spus Sorin Oprescu. Dupa ce va fi infiintat Registrul municipal al spatiilor verzi, la sfarsitul anului trecut aparand normele de aplicare pentru realizarea unui asemenea proiect, zonele verzi vor fi intabulate, iar municipalitatea le va tine sub observatie stricta. "Am vazut ca niste consilieri incearca sa transforme Padurea Baneasa in parc. Ma voi opune acestui proiect din postura de primar general. Personal voi veghea sa ramana padure si sa fie la dispozitia cetateanului care are respect pentru natura: fara mici si fum, fara terase ilegale, fara noxe din teava de esapament", a mai spus Oprescu.

PRAF, PRAF, PRAF
Nu mai avem zone verzi ca altadata, dar avem mult praf. Statisticile din 2007 au semnalat inregistrarea a 764 de tone de pulberi la o suprafata de 225 km patrati. A fost atinsa si problema Ordonantei 114/2007, cea care practic protejeaza cat de cat zonele verzi. Au fost multe dezbateri pe aceasta tema, actul normativ aflandu-se acum la comisiile de la Camera Deputatilor, multi dorind s-o modifice. "Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora. Vrem sa intervenim, sa ne protejam la nivel local. La propunerea ONG-urilor de profil, a societatii civile si a Jurnalului National, avem deja in lucru un proiect de hotarare pentru modificarea si completarea HCGMB 10 din 2001, privind normele de protectie a spatiilor verzi", a adaugat Oprescu. Capitala va avea si "Brevetul verde", un document care sa cuprinda norme obligatorii pentru protectia mediului, in special in privinta constructiilor si santierelor. Pentru nerespectarea normelor cuprinse in "Brevetul verde", persoanele fizice vor plati amenzi intre 100 si 500 de lei, iar cele juridice vor plati amenzi intre 500 si 2.500 de lei. In prezent, proiectul de hotarare se afla pus in dezbaterea cetatenilor. De mentionat ca reprezentantul Ministerului Mediului n-a venit pregatit la dezbaterea de ieri, preferand sa vorbeasca despre orasul sau natal, Ploiesti, familie si probleme personale.

Flori, muzica si bio

In week-end, in Capitala vor avea loc multe evenimente, unele dedicate sarbatorilor de Florii, altele facand parte din campania "Capitala creste verde". Startul va apartine biciclistilor, 500 de tineri vor arata astazi importanta transportului alternativ. Ei vor face un tur al Casei Poporului, mesajul fiind "treci pe verde cu bicicleta rosie". La ora 12:00, in Piata Unirii este organizat de municipalitate Targul Bio, cu produse ecologice, iar de duminica pana joi, bucurestenii pot cumpara produse traditionale de Paste. Ziua se va incheia cu un concert "Green up" sustinut de trupa Sistem si prietenii, tinerii sunt invitati sa bata in PET-uri ritmul verde al Bucurestiului. De Florii, in Parcul Cismigiu, timp de o saptamana iubitorii de flori vor putea admira, cumpara, dupa buget, produsele preferate.

Realitatea TV: Primaria Bucuresti a lansat vineri prima strategie de dezvoltare eco a Capitalei. Aflati aici care sunt proiectele!

Primaria Municipiului Bucuresti a lansat vineri prima strategie de dezvoltare ecologica a Capitalei, ce are in vedere cresterea calitatii vietii si a confortului cetatenilor, implementarea de proiecte care sa asigure dezvoltarea orasului in concordanta cu normele si standardele de mediu actuale si in functie de tendintele europene.

Primarul Sorin Oprescu a declarat vineri intr-o conferinta de presa ca in ultimele luni s-a preocupat intens de intabularea Padurii Baneasa, mare parte din acest patrimoniu fiind acum la Primaria Capitalei. Primarul a subliniat ca el considera gresite proiectele unor consilieri de a trasforma padurea in parc si ca el se va opune acestui proiect.

"Personal voi veghea sa ramana padure, sa fie la dispozitia cetateanului care are respect pentru natura: fara mici si fum, fara terase ilegale, fara noxe din teava de esapament", a declarat Oprescu.

Printre proiectele de mediu mentionate de primar, se afla si amenajarea de noi parcuri in Capitala.

Primul va avea o suprafata de aproximativ 8 hectare si se va situa in zona cartierului Ghencea, strada Drumul Cooperativei.

Primaria are deja in lucru un proiect de hotarare pentru modificarea si completarea HCGMB 10 din 2001, privind normele de protectie a spatiilor verzi pe teritoriul Municipiului Bucuresti.

"Si vrem nu numai sa impunem masuri concrete de protejare a spatiului verde, dar si sanctiuni dure pentru cei care incalca aceste reglementari", a atras atentie Sorin Oprescu.

O alta masura care sa conduca la cresterea calitatii mediului in capitala, se refera la conditionarea persoanelor fizice si juridice ca la executia unei constructii noi sa realizeze un spatiu verde de mínimum 30% din suprafata totala a parcelei (din care 20% sa se amenajeze obligatoriu pe sol, iar diferenta pe un subsol betonat avand un strat de sol care sa permita dezvoltarea arborilor de talie mijlocie).

"Este legiferat acest lucru, dar nu se respecta. Vom intensifica insa controalele, vom trimite echipele de inspectori ai Primariei in teren, alaturi de Garda de Mediu, sa faca verificari special pe aceste aspecte si vom aplica sanctiuni dure pentru nerespectarea acestor reglementari ale legii", a subliniat primarul.

Printre celelalte masuri de ecologizare ale Capitalei se numara realizarea primelor opt parcari subterane, un proiect pentru Parcul Tineretului – 6 km de alei pentru bicicliști, cu dublu sens la toate intrarile parcului, precum si pentru Parcul Herastrau.

Primaria va incepe demersuri si pentru obtinerea finantarii si demararea constructiei fazei a II a, a Statiei de Epurare a Apelor Uzate de la Glina.

Sorin Oprescu a declarat ca exista deja un proiect de Hotarare de Consiliu prin care se instituite Brevetul Verde. Este documentul care stabileste normele minime obligatorii de respectare a protectiei mediului pe tot teritoriul Municipiului Bucuresti.Chiar vineri a intrat in dezbatere publica pe site-ul institutiei, www.pmb.ro.

EVZ: Brevet verde pentru santierele care fac Capitala cenusie

Dezvoltatorii imobiliari din Capitala sau drumarii care executa lucrari de reabilitare a strazilor vor avea, peste aproximativ o luna, grija „brevetului verde”.

Notiunea e introdusa de Primaria Capitalei in dezbatere publica si, daca va trece de votul consilierilor generali, va fi impusa tuturor acelora care se fac vinovati de poluarea orasului.

Brevetul verde nu e o inventie, ci un set de norme cuprinse deja in legislatia existenta, dar nerespectate de constructori, dupa cum a recunoscut ieri si primarul general Sorin Oprescu. Ce l-ar face pe brevet mai respectat decat restul normelor legale in vigoare, atata vreme cat Garda de mediu sau Inspectia de Stat in Constructii n-au fost in stare sa le impuna pana acum? Nimic. In ciuda promisiunii colorate a edilului: „o sa stau calare pe tot ce spune legea, nu cum au stat astia pana acum, cu fata la curu’ calului”.

Brevetul verde presupune ca orice persoana fizica sau juridica trebuie sa respecte un set de norme, daca vrea sa construiasca in Bucuresti:
• sa izoleze in totalitate santierul astfel incat sa nu permita accesul in santier decat pe caile special amenajate, iar perimetrul sa fie imprejmuit cu panouri pe toata lungimea;
• sa depoziteze direct in containere sau in alte ambalaje (saci sau diverse recipiente) materialele reutilizabile rezultate in urma lucrarilor de constructii, fiind strict interzis contactul materialelor excavate cu zona Iimitrofa santurilor;
• sa indeparteze imediat cu mijloace de transport corespunzatoare materialele neutilizabile (moloz, deseuri, reziduuri etc.); se interzice depozitarea in santier a acestor materiale;
• sa ia toate masurile de semnalizare si iluminare a zonei de lucru atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte, astfel incat sa se asigure vizibilitatea la o distanta de cel putin 100 m, pe toata durata executiei lucrarilor;
• sa execute lucrarile fara a produce praf (lucru sub perdea de apa, stropirea cailor de acces, a stivelor de materiale mai ales in conditii de vreme uscata), iar activitatea executiei lucrarii se considera incheiata numai dupa ce suprafata pe care s-a lucrat este adusa la starea initiala, curatata si spaIata;
• sa asigure trasee pietonale de trecere in conformitate cu prevederile normelor de protectie a muncii, pe toata perioada executiei lucrarilor de construire.

De asemenea, a mai adaugat Oprescu, rotile camioanelor care ies din santier trebuie curatate inainte de a iesi in oras.

Nerespectarea prevederilor Brevetului verde va aduce amenzi proprietarilor de santiere cuprinse intre 100 – 500 lei RON pentru persoanele fizice si intre 500 – 2.500 lei RON pentru persoanele juridice.

PRO TV: Mai putin praf in Capitala? Griul Bucuresti ar putea avea Brevetul Verde

Brevetul Verde inseamna un set de masuri prin care autoritatile spera sa controleze si sa reduca nivelul de praf facut de constructori.

Primarul general le reproseaza inspectorilor de mediu si celor de la inspectia in constructii ca in verificarile lor au ignorat curatenia de pe santiere.
Proiectul Brevetul Verde prevede ca orice santier trebuie izolat cu plase de protectie pe cladiri si pe garduri, molozul depozitat in containere inchise si remorcile camioanelor pline cu deseuri – acoperite. Iar rotile utilajelor, spalate la iesirea din santier.

Primarul sustine ca inspectorii Garzii de Mediu si ai Inspectiei in Constructii nu si-au facut treaba pana la capat. Inspectorii sustin ca au lucrurile sub control si ca primaria nu poate verifica fara ei santierele. In plus, proiectul nu prevede si sanctiuni.Proiectul Brevetul Verde este in dezbatere 15 zile.

spot_img

Ultimele știri