Guvernul Romaniei incearca sa-si mareasca participatia in proiectul Rosia Montana

Guvernul Romaniei doreste sa-si majoreze cota de participatie in proiectul Rosia Montana de la 19,3%  pana la 22,5% si negociaza in acest sens cu firma canadiana Gabriel Resources.

O asemenea modificare ar fi posibila prin cresterea numarului de actiuni.

Potrivit Mediafax, firma canadiana respinge insa cresterea redeventei si impartirea controlului cu statul roman, conditionand suplimentarea numarului de actiuni de un cadru legal mai favorabil operatorilor minieri.

Singura formula acceptata de Gabriel Resources in negocierile cu Guvernul Romaniei este o usoara crestere a participatiei statului la proiectul minier Rosia Montana, dar conditionata de o modificare a legislatiei care sa duca la o “imbunatatire" a activitatii operatorilor minieri, se arata intr-un document guvernamental citat de Mediafax.

Autoritatile romane sustin ca proiectul va reprezenta una dintre cele mai mari investitii private directe, in valoare de peste 4 miliarde dolari. Totodata, exploatarea miniera va aduce avantaje economice Romaniei datorita efectului de multiplicare, in valoare de peste 16 miliarde dolari.

In acest moment, Gabriel Resources detine 80,68% din capitalul Rosia Montana Gold Corporation, iar statul roman, prin compania Minvest Deva, aflata in portofoliul Ministerului Economiei, detine 19,31%.

Redeventa pentru exploatarile de aur de la Rosia Montana reprezinta in acest moment 4% din valoarea productiei.

Guvernul a mandatat Ministerul Economiei sa renegocieze contractul cu Gabriel Resources, dar singura varianta acceptata a fost o crestere usoara a participatiei statului la proiect, dar nu si majorarea redeventei.

"In ciuda eventualelor pareri contrare, Romania obtine deja peste jumatate din veniturile generate de proiectul de la Rosia Montana. Suntem insa intotdeauna deschisi sa discutam orice aspect al proiectului minier cu reprezentantii guvernului si intentia noastra este sa dezvoltam un proiect de nivel mondial, de care Romania sa fie mandra. In aceasta etapa nu pot face niciun comentariu specific cu privire la discutiile curente cu guvernul. Ceea ce pot sa spun, ca roman, este ca suntem foarte bucurosi sa aducem beneficii maxime tuturor partilor interesate, inclusiv oamenilor din Rosia Montana, care au mare nevoie de locurile de munca pe care proiectul le va aduce", a declarat pentru Mediafax directorul general al RMGC, Dragos Tanase.

Foto:geekosystem.com

Mihai Diac

Citeste:

Academia Romana considera proiectul Rosia Montana controversat si periculos pentru Romania

Actionarii RMGC au decis reducerea capitalului din cauza pierderilor

RMGC ar putea reduce cantitatea de cianuri de la 5 mg/l la 3 mg/l

Ministerul Economiei vrea ca exploatarea de la Rosia Montana sa functioneze

Ministrul Mediului nu are acces la clauzele contractului Rosia Montana

Basescu: Nu vreau sa par un sustinator al investitiei de la Rosia Montana

Ion Ariton: Ministerul Economiei va reanaliza contractul privind Rosia Montana

Aurul este doar miza aparenta a contractului Rosia Montana

Traian Basescu: O sa ma ocup si de desecretizarea contractului Gold Corporation

Cei mai bogati oameni ai lumii sunt implicati in proiectul Rosia Montana

Presedintele ANRM: In Romania nicio exploatare de aur nu este activa

Borbely: "Rosia Montana e clar o prioritate, oricum am lua-o!"

Borbely: Sper ca perioada de suspendare sa nu depaseasca 6 luni

Incidente la primaria Rosia Montana

Traian Basescu, la Rosia Montana: ”Daca ne prindea cresterea pretului la aur in plina exploatare?”

spot_img

Ultimele știri