Aurul este doar miza aparenta a contractului Rosia Montana

Zona miniera Rosia Montana este importanta nu doar pentru rezervele sale de aur si de argint. Conform unor cifre avansate, acum cateva zile, chiar de presedintele Traian Basescu, la Rosia Montana ar exista rezerve de 300 de tone de aur si de 1600 de tone de argint. Zacamintele de la Rosia Montana sunt insa mult mai bogate, ne-a declarat Aurel Santimbrean, fostul inginer-sef al exploatarii miniere Rosia Montana.

Minereul de la Rosia Montana se extrage sub forma unor concentrate de pirita aurifera. Intr-un asemenea concentrat, cea mai mare pondere o are sulful – 46 la suta. Aurul se gaseste doar intr-o proportie de 1,5 grame la tona, afirma Aurel Santimbrean. Acest parametru e apropiat de cel avansat de reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation, care afirmau ca aurul e prezent in proportie de 1,57 grame la tona.

Minereul e insa mult mai bogat. Intr-o tona de minereu se regasesc 10 grame de molibden, 11,7 grame de argint, cate 30 de grame de nichel si de cobalt, 50 de grame de crom, 300 de grame de galiu, 1000 de grame de titan, 2500 de grame de vanadiu si 5000 de grame de arseniu. Studiile specialistilor romani, realizate inainte de anul 1989, au pus in evidenta si wolfram, dar fara a putea determina ponderea acestuia.

In schimb, nu exista indicii privind existenta uraniului, ne-a spus inginerul Santimbrean. Analizele s-au facut pe un lot de probe extrase din masivul Carnic, unde erau, “atunci ca si acum, cele mai mari cantitati de aur”, ne-a spus fostul inginer sef.

In perioada cand mina era exploatata de statul roman, minereul extras de la Rosia Montana era trimis mai intai la Baia Mare si la Zlatna, unde se facea desulfurarea acestuia. Sulful rezultat era folosit pentru fabricarea acidului sulfuric, iar ulterior din minereu erau recuperate aurul si argintul.
Potrivit unor surse neoficiale, contractul incheiat intre Guvernul Romaniei si firma canadiana Gabriel Resources are, printre clauzele sale secrete, si una care precizeaza ca toate metalele extrase din mina Rosia Montana, alaturi de aur, intra, ca si aurul, in proprietatea firmei Gabriel Resources. Firma canadiana nu a confirmat insa aceasta informatie si nici nu a precizat in ce mod va folosi celelalte metale, obtinute de la Rosia Montana alaturi de aur.

Arseniul este un semimetal care creste valoarea economica a zacamintelor in care se gaseste. Arseniul este utilizat in metalurgie – pentru cresterea duritatii unor aliaje de aur si de argint, pentru cresterea temperaturii de topire si a rezistentei anticorozive a aliajelor de cupru, precum si in industria electronica, avand proprietati semiconductoare celor ale siliciului si germaniului.

Vanadiul este un metal care se introduce in componenta unor oteluri de constructii sau a otelurilor de scule. In industria chimica, pentaoxidul de vanadiu serveste drept catalizator pentru producerea acidului sulfuric.

Titanul este un element chimic despre care se spune, in anumite estimari, ca ar putea deveni al treilea metal, ca importanta, in economia mondiala. In acest moment, principala sa destinatie este industria aerospatiala. Alte utilizari sunt in industria chimica, in industria energetica si in constructiile navale.

Galiul este un metal moale, utilizat pentru fabricarea dispozitivelor semiconductoare sau a unor termometre.

Cromul este folosit in industria aeronautica, precum si in compozitia otelurilor inalt aliate.

Germaniul intra in componenta lentilelor de microscop sau de camere foto si camere video, precum si la constructia unor detectoare in infrarosu.

Majorarea redeventelor pentru aur si argint, amanata

Desi propunerea Ministerului Finantelor Publice (MFP) de majorare a redeventelor la 6% pentru metale pretioase se gasea miercuri pe agenda de discutii a Guvernului aceasta a fost amanata. MFP a propus ca redeventa pentru metale pretioase, minereuri feroase, neferoase, aluminiu si roci aluminifere, metale nobile, radioactive sa creasca de la 4% la 6% din valoarea productiei.

Alaturi de acestea redeventa se va aplica si pentru pamanturi rare si disperse, pietre pretioase si semipretioase, produse reziduale miniere, roci bituminoase, ape minerale terapeutice, ape termominerale, ape geotermale si gazele care le insotesc, gaze necombustibile, namoluri si turbe terapeutice.

Valoarea de 4% a redeventei a fost stabilita in 2009 printr-un act aditional la Legea minelor din 2003. Atunci aceasta era stabilita la 2%.

Ministerul Finantelor Publice estimeaza ca majorarea redeventelor la 6% va aduce la bugetul statului venituri suplimentare de 117 milioane de lei in acest an si de 1,1 miliarde de lei pentru urmatorii patru ani, potrivit Mediafax.

Foto: asociatia21decembrie.ro

Mihai Diac, Cosmin Zaharia

Citeste:

Traian Basescu: O sa ma ocup si de desecretizarea contractului Gold Corporation

Cei mai bogati oameni ai lumii sunt implicati in proiectul Rosia Montana

Presedintele ANRM: In Romania nicio exploatare de aur nu este activa

Borbely: "Rosia Montana e clar o prioritate, oricum am lua-o!"

Borbely: Sper ca perioada de suspendare sa nu depaseasca 6 luni

Incidente la primaria Rosia Montana

Traian Basescu, la Rosia Montana: ”Daca ne prindea cresterea pretului la aur in plina exploatare?”

spot_img

Ultimele știri