Borbely: Sper ca perioada de suspendare sa nu depaseasca 6 luni

Ministrul mediului, Laszlo Borbely a declarat luni seara ca problemele legate de inventarul national al emisiilor de gaze cu efect de sera au fost identificate inca din 2007, iar atunci cand a preluat ministerul, in 201, studiile necesare pentru desfasurarea procesului de inventariere nu erau pornite.

„Sunt studii complexe, a caror valoare se ridica la circa 500.000 de euro. La prima rectificare bugetara de anul trecut, am reusit sa obtinem finantare pentru primele doua studii, iar anul acesta am alocat fonduri si pentru celelalte patru studii necesare. Sper sa avem aceste studii pana la sfarsitul anului 2011, astfel incat perioada de suspendare de la tranzactionare sa nu depaseasca 6 luni”, a declarat Laszlo Borbely.

Potrivit acestuia, prin aceasta suspendare nu inseamna pierderea de catre Romania a celor 300 de milioane de unitati ale cantitatii atribuite (AAU), ci incapacitatea de ale tranzactiona. „Noi mergem mai departe in negocierea contractelor, astfel incat dupa redobandirea eligibilitatii sa fie efectuate transferurile de AAU-uri. In legatura cu vanzarea acestor AAU-uri, vreau sa va spun ca nu exista inca o piata foarte bine conturata, iar din aceasta cauza si alte state au reusit sa vanda foarte putin”, a mai spus ministrul mediului.

Potrivit datelor ministerului, Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto a suspendat eligibilitatea Romaniei de a participa la mecanismele flexibile in baza articolelor 6, 12 si 17 ale Protocolului de la Kyoto, pana la rezolvarea neconformitatilor identificate. Suspendarea eligibilitatii a intrat in vigoare la comunicarea deciziei.

Astfel, Romania va fi afectata de aplicarea articolelor 6 (proiecte joint implementation si tranzactionare unitatilor de reducere a emisiilor ERU) si 17 (tranzactionare unitati ale cantitatii atribuite). Romania nu e afectata de articolul 12.

Sub articolul 6 sunt afectate proiectele Joint Implementation (Implementare in Comun) si tranzactionarea unitatilor de reducere a emisiilor (ERU). Ca urmare a suspendarii sub art. 6 din Protocolul de la Kyoto, Romania va putea continua procedurile de evaluare, aprobare și derulare a proiectelor JI, dar unitațile de reducere a emisiilor (ERU) nu vor putea fi transferate catre partenerii straini din proiect, in conturile proprii ale acestora, pe durata suspendarii.

Sub articolul 17 sunt afectate tranzactiile cu unitati ale cantitatii atribuite (AAU). Ca urmare a suspendarii sub articolului 17 din Protocolul de la Kyoto, Romania nu va putea sa-și comercializeze surplusul de AAU disponibil, pe durata suspendarii. Acest surplus ramane in proprietatea statului roman și va putea fi tranzacționat dupa redobandirea eligibilitații. Intrucat Romania iși va respecta angajamentul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera sub Protocolul de la Kyoto pentru aceasta perioada, disponibilul ramas pentru tranzacționare din Cantitatea Atribuita este de cca 300 de milioane AAU.

Ca urmare a suspendarii eligibilitatii pe cele 2 articole din Protocol (6 si 17), Romania nu mai poate efectua temporar nici tranzactii sub Registrul International al Tranzactiilor (ITL). Aceasta inseamna ca sunt restrictionate de la tranzactionarea internationala si certificatele de emisii de gaze cu efect de sera (EUA).

Foto: antena3.ro

Cosmin Zaharia

Citeste:

Ultima ora: Abos Gabriel, noul presedinte al ANPM: "Problema certificatelor de emisii de CO2 este in curs de rezolvare. Eu o voi accelera."

Nagy Iosif, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, demisioneaza

Romania, suspendata de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon

spot_img

Ultimele știri