Compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) isi va reduce capitalul social cu 252,7 milioane lei, de la 612,6 milioane lei la 359,8 milioane lei, prin diminuarea valorii nominale a actiunilor, in contextul in care nu a acoperit pierderile din rezerve, potrivit Mediafax.
Operatiunea, aprobata de actionari la 13 octombrie, prevede reducerea capitalului din aportul in numerar, prin diminuarea valorii actiunilor de la 1,43 lei la 0,84 lei pe unitate.
"Reducerea de capital se va face in temeiul articolului 153^24 al Legii 31/1990 privind societatile comerciale, având in vedere pierderile constatate prin aprobarea situatiilor financiare ale anului 2009 si care nu au putut fi acoperite din rezerve, si in temeiul hotararii adunarii generale extraordinare a actionarilor din data de 14 decembrie 2010", se arata intr-un anunt RMGC publicat in Monitorul Oficial.
Potrivit articolului de lege mentionat, in cazul in care Consiliul de Administratie, respectiv Directoratul, constata ca in urma unor pierderi activul net al societatii, determinat ca diferenta intre totalul activelor si totalul datoriilor acesteia, s-a diminuat la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social subscris, va convoca adunarea generala extraordinara pentru a decide daca societatea trebuie sa fie dizolvata.
Daca adunarea generala extraordinara nu hotaraste dizolvarea societatii, atunci compania este obligata ca, cel târziu pâna la incheierea exercitiului financiar ulterior celui in care au fost constatate pierderile, sa opereze reducerea capitalului social cu un cuantum cel putin egal cu cel al pierderilor care nu au putut fi acoperite din rezerve, daca in acest interval activul net al societatii nu a fost reconstituit pâna la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social.
Potrivit datelor de la Ministerul de Finante, compania a raportat pierderi de 162,8 milioane lei in 2009. Anul urmator, pierderile companiei s-au ridicat la 165,4 milioane lei.
Cel mai important zacamant de aur din Romania este situat in localitatea Rosia Montana, judetul Alba, si este concesionat in vederea exploatarii companiei RMGC. Zacamantul de la Rosia Montana este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.
Proiectul minier de la Rosia Montana a debutat in 1997 si a fost marcat de controverse provocate fie de procedura de transfer al licentei de concesiune pentru exploatare, fie de impactul asupra mediului sau conservarea patrimoniului istoric.
Foto: sfin.ro
Citeste:
RMGC ar putea reduce cantitatea de cianuri de la 5 mg/l la 3 mg/l
Ministerul Economiei vrea ca exploatarea de la Rosia Montana sa functioneze
Ministrul Mediului nu are acces la clauzele contractului Rosia Montana
Basescu: Nu vreau sa par un sustinator al investitiei de la Rosia Montana
Ion Ariton: Ministerul Economiei va reanaliza contractul privind Rosia Montana
Aurul este doar miza aparenta a contractului Rosia Montana
Traian Basescu: O sa ma ocup si de desecretizarea contractului Gold Corporation
Cei mai bogati oameni ai lumii sunt implicati in proiectul Rosia Montana
Presedintele ANRM: In Romania nicio exploatare de aur nu este activa
Borbely: "Rosia Montana e clar o prioritate, oricum am lua-o!"
Borbely: Sper ca perioada de suspendare sa nu depaseasca 6 luni
Incidente la primaria Rosia Montana
Traian Basescu, la Rosia Montana: ”Daca ne prindea cresterea pretului la aur in plina exploatare?”