Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat ca el personal, desi e membru al Guvernului, nu cunoaste continutul contractului dintre Guvernul Romaniei si Gabriel Resources pe tema Rosia Montana, intrucat acest contract are clauze secrete.
„N-am nimic impotriva ca acest contract sa se desecretizeze. Dar pentru a fi posibil acest lucru, trebuie ca ambele parti semnatare sa fie de acord”, a explicat Borbely. Ministrul Mediului a facut aceste precizari in cadrul unui interviu difuzat de Radio Romania Actualitati.
Pe de alta parte, „desi nu tine de Ministerul Mediului, consider ca statul roman putea incheia un contract mai avantajos pentru Rosia Montana”, a declarat Borbely. Potrivit acestuia, responsabilitatea negocierii contractului a cazut in sarcina Ministerului Economiei.
In schimb, Ministerul Mediului este institutia abilitata sa elibereze avizul de mediu pentru acest program minier.
Tinand cont de aceasta pozitie, „nu voi propune, ca ministru, acordarea avizului de mediu, pana ce nu voi fi 101 la suta sigur ca acest contract respecta cele mai bune practici de mediu de la nivelul UE”, a precizat Borbely. El a subliniat, in acelasi timp, ca „nu s-a terminat discutia studiului de impact” pentru acest proiect si ca el personal e dispus sa insiste pentru respectarea celor mai dure norme europene, „pana ce se va interzice aceasta exploatare bazata pe cianuri. Dar pentru acest gen de exploatare, nu s-a inventat deocamdata un alt procedeu”.
Borbely a precizat ca exista patru exploatari miniere cu cianuri in Suedia si alte trei in Finlanda.
Iazul cu cianuri e mai putin toxic decat o ceasca de cafea
Pe de alta parte, astazi a inceput o serie de dezbateri publice pe tema proiectului Rosia Montana, gazduite de site-ul hotnews. In studioul hotnews au fost prezenti Horea Avram, director de mediu al Rosia Montana Gold Corporation, si Remus Cernea, co-presedinte al Miscarii Verzilor.
Horea Avram a amintit ca RMGC a promis o limita de 5 miligrame / litru de cianuri la descarcarea in iaz (in conditiile in care “o ceasca de cafea are 6 miligrame la litru”), ca limita europeana e de 10 mg / litru si ca limita admisa pe alte continente este de 50 mg / litru. Barajul iazului de decantare este calculat sa reziste la un cutremul de 8 grade pe scara Richter, a sustinut Horea Avram.
Mihai Diac