Statul investeste in eoliene

Companiile din sectorul energetic avand ca principal actionar Statul Roman au inceput primele investitii in sectorul eolian. Hidroelectrica, detinuta de statul roman in proportie de 80%, face primii pasi spre diversificarea surselor de producere a energiei verzi, printr-o investitie intr-un parc eolian cu o putere instalata de 15 MW, in zona Siretului, a declarat pentru Green Report, directorul general al companiei, Dragos Zachia-Zlatea.

“Hidroelectrica a avut in vedere includerea in planurile de dezvoltare ale companiei si realizarea de capacitati noi de productie in domeniul energiilor regenerabile, ca surse complementare obiectului principal de activitate. Optiunea a fost considerata viabila in contextual actual al pietei de energie, cu atat mai mult cu cat compania are in proprietate terenuri in zone cu potential de vant si are posibilitatea de racordare a acestor centrale eoliene la reteaua de distributie din statiile proprii de transformare si de distributie”, a declarat Zlatea.

Referindu-se la capacitatea instalata estimata, directorul general al Hidroelectrica a declarat ca in urma studiilor preliminare efectuate exista o capacitate potential estimata la circa 15 MW in zona Siretului, in vecinatatea centralei hidroelectrice Beresti, dar capacitatea finala va fi stabilita in urma unor studii si masuratori mai aprofundate si dupa ce studiul de fezabilitate va fi incheiat.

Decizia de diversificare a fost luata in prima jumatate a anului trecut, inainte ca seceta sa afecteze productia de electricitate a Hidroelectrica.

“Valoarea finala a investitiei necesare in acest Proiect va rezulta in urma finalizarii Studiului de fezabilitate, iar sursele de finantare urmeaza sa fie identificate ulterior”, a mai spus Zlatea.

Investitiile in eoliene cer mai putine resurse financiare

Potrivit companiei de consultanta Capital Parteners, investitia necesara pentru 1 MW instalat intr-o microhidrocentrala este cuprinsa intre 2,5 milioane euro si 3,5 milioane euro, in vreme ce pentru 1 MW instalat intr-o central eoliana suma este cuprinsa intre 1,4 si 1,7 milioane de euro, adica mult mai rentabila, mai ales daca ai deja in proprietate terenul, asa cum e cazul Hidroelectrica. In functie de perioada de timp necesara constructiei, comparativ, o microhidrocentrala cu o capacitate asemnanatoare poate fi ridicata intr-un an si jumatate, in schimb costurile sunt duble. Astfel, pentru un parc eolian de 15 MW Hidroelectrica ar putea plati in jur de 22,5 milioane de euro, fata de 45 de milioane de euro cat ar costa sa construiasca MHC-uri cu o capacitate similara.

"Investitia necesara pentru un parc eolian de aceste dimensiuni este de aproximativ 22 – 23 de milioane de euro, iar ca durata, daca totul merge "snur", poate deveni operational in trei ani", a declarat, pentru Green Report, Ionel David, consultant Asociatia Romana pentru Energie Eoliana.

Electrica pregateste lucrarile pentru parcul eolian Frumusita

Electrica, o alta companie cu capital integral de stat si aflata tot in subordinea Ministerului Economiei, estimeaza ca va demara lucrarile la parcul eolian de la Frumusita, judetul Galati, la sfarsitul acestui an.

“Proiectul Parc eolian Frumusita, judetul Galati, de 45 MW, este intr-un stadiu relativ avansat, fiind obtinuta Autorizatia de Infiintare ca producator de energie electrica din surse regenerabile, eliberata de catre ANRE. Au fost eliberate cele doua Autorizatii de Construire necesare realizarii parcului eolian si racordarii in Statia Electrica Frumusita de 110 kV, precum si incheierea Contractului de Racordare”, spun reprezentantii Electrica.

S-au elaborat Caietele de sarcini pentru licitatiile de turbine eoliene si de executie lucrari infrastructura (fundatii turbine, drumuri si platforme) si lucrari electrice (statie, retele interioare si LES 110 kV), precum si Proiectele Tehnice/DDE pentru lucrarile de infrastructura.

La cel de-al doilea parc eolian al Electrica cu o putere instalata de 48 MW, situat in zona Chirnogeni, judetul Constanta, s-a obtinut eliberarea Autorizatiei de Constructie si avizele necesare eliberarii Autorizatiei de Constructie pentru racordarea parcului prin LES 110 kV Chirnogeni- Viroaga. De asemenea, a fost obtinut Avizul Tehnic de Racordare si s-a semnat Contractul de Racordare. “Electrica va incepe in anul 2012 constructia efectiva a parcurilor eoliene sperand ca, in cursul anului 2013, sa fie produsi primii MWh”, au mai spus reprezentantii Electrica.

La sfarsitul lunii iulie 2011, compania a anuntat ca resusrsele financiare alocate pentru dezvoltarea celor doua parcuri eoliene se ridica la 190 milioane de euro, fiind alocate pe o perioada de trei ani, intre 2010 si 2013.

Pozitia 10 in topul privind atractivitatea pietei de energie eoliana

Romania urca pentru prima data in top 10 al celor mai atractive tari din lume privind investitiile in energie eoliana, conform ultimului raport Country Attractiveness Indices, lansat de Ernst & Young.

Indicele calculat de Ernst & Young plaseaza Romania pe acelasi loc cu Polonia si Irlanda privind atractivitatea pietei de energie eoliana si foarte aproape de tari precum Suedia, Franta si Italia.

"Acest avans reflecta cele mai noi investitii in proiecte eoliene pe teritoriul tarii noastre, dintre care cea mai importanta este a companiei Monsson Group, care a inceput constructia unui parc eolian cu o putere de 150 MW. Investitia totala a dezvoltatorului privat in parcul din judetul Constanta se ridica la 245 milioane de euro", se arata in raportul Ernst & Young.

Indicele general, care include punctajele pentru toate categoriile de energie regenerabila – eoliana, solara, geotermala si biomasa – plaseaza in continuare Romania pe locul 13 la nivel mondial privind atractivitatea pietei locale pentru dezvoltarea de proiecte energetice in toate aceste domenii.

Potrivit datelor Asociatiei Romane pentru Energie Eolina, capacitatea eoliana instalata in Romania la data de 31 decembrie 2011 era de 982 MW.

Foto: inhabitat.com, windenergyplanning.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

Hidroelectrica deschide noi capacitati

MHC-urile functioneaza pe avarie

Contractele bilaterale ale Hidroelectrica, reziliate

Certificate verzi de 95 milioane euro acordate in 2011 producatorilor E-SRE

Exclusiv GR: Hidroelectrica, dispusa sa renunte la majoritate in compania de proiect Tarnita-Lapustesti

Hidroelectrica a inceput probele la noua capacitate de productie de la Robesti

spot_img

Ultimele știri