MHC-urile functioneaza pe avarie

Seceta accentuata de anul trecut afecteaza in continuare producatorii de energie care detin microhidrocentrale (MHC). Acestia se confrunta cu o scaderea masiva a capacitatii de productie, in ciuda caderilor substantiale de zapada din ultima perioada, care, odata cu incalzirea vremii, ar fi trebuit sa creasca debitele raurilor.

„Problema noastra nu o reprezinta sloirile de gheata de pe rauri, ci debitul redus al acestora. Noi ne asteptam ca odata cu incalzirea vremii sa creasca si nivelul apei, insa ceea ce sa topit pana acum a intrat in pamant. Debitetel raurilor Prahova, Teleajan si Doftana, unde avem instalate microhidrocentralele, au ramas la fel ca si anul trecut. Acest lucru ne forteaza sa lucram la o treime din capacitatea normala”, a declarat, pentru Green Report, Constantin Cojocaru, reprezentantul Elsid.

De asemenea, reprezentantii Uzinsider General Contractor, au subliniat faptul ca anul 2011 a fost unul atipc pentru segmentul hidro. „Anul trecut a fost un an atipic pentru noi, productia realizata fiind la 50% fata de cea inregistrata in 2009, cand am produs aproximativ 16.000 de MW. Momentan functionam cu o treime din capacitate”, a declarat Florin Bardeac, inginer in cadrul Uzinsider.

Lipsa acuta de apa pune probleme si pentru Romenergo Hidro, care desi are un contract cu Apele Romane pentru asigurarea cantitatii de apa necesare productiei aceasta din urma nu-si poate respecta obligatiile din cauza debitelor scazute. „Prin contract ar trebui sa primim 10 milioane de metri cubi pe luna, insa din lipsa apei nu ne apropiem nici macar de jumatatea cantitatii. In plus ceea ce primim este foarte murdara”, a declarat, pentru Green Report, administratorul Romenergo Hidro, Radu Parvescu.

Potrivit acestuia, productia a stagnat in perioada 1 – 19 februarie deoarece canalul care alimenteaza microhidrocentrala a fost inghetat. „In ultimile opt luni nu am reusit sa vindem pe trei certificate verzi cat am vandut in 2010 pe un certificat ”, a adaugat Parvescu.

Profit in scadere pentru Hidroelectrica

Seceta a afectat substantial si profitul net al liderului in productia de energie electrica, Hidroelectrica. Profitul companiei a ajuns anul trecut la 15,7 milioane lei, de la 292,3 milioane lei in 2010, intrucat cheltuielile companiei de stat au crescut, iar veniturile au scazut, in principal din cauza secetei.
Potrivit rezultatelor preliminare, veniturile s-au diminuat cu 7,1%, de la 3,411 miliarde lei la la 3,169 miliarde lei, iar cheltuielile au fost mai mari cu 4,2%, de la 3,021 miliarde lei in 2010 la 3,147 miliarde lei. „Seceta a diminuat drastic producția de energie, iar pe de alta parte prețul apei uzinate a crescut”, a declarat Dragos Zachia-Zlatea, directorul general al companiei.

De asemenea, cifra de afaceri a companiei scazut cu 8,4%, la 2,998 miliarde lei, de la 3,273 miliarde lei in 2010.

“Conditiile hidrometeorologice au afectat productia de energie hidroelectrica prin micsorarea debitului Dunarii la valori de 2200 mc/s , mult sub normala de 4960 mc/s a lunii februarie, prin micsorarea si a celorlalte debite afluente din sectiunile amenajate cat si prin fenomenele de inghet (poduri de gheata) ce necesita limitari ale productiei”, a declarat, pentru Green Report, directorul general al Hidroelectrica.

Potrivit acestuia, gradul de umplere global la volum util al marilor amenajari este la data curenta de 27,6%. „In starea de forta majora in care in prezent ne desfasuram activitatea, acest grad de umplere ajunge pentru acoperirea obligatiilor privind satisfacerea serviciilor tehnologice de sistem contractate cu conditia ca incarcarile suplimentare solicitate unitatilor noastre de catre DEN pe piata de echilibrare sa se limiteze la valori rezonabile”, a adaugat Zachia-Zlatea.

Certificatele verzi acordate capacitatilor hidro au scazut in 2011

Potrivit datelor Transelectrica, producatorii de energie din surse hidro au primit anul trecut 186.913 de certificate verzi, cu 46,8% mai putin decat in 2010, cand au primit peste 274.000 de certificate.

Principalii beneficiari ai certificatelor verzi pentru segmentul hidro au fost Elsid, cu 74.618, Hidroelectrica, 43.475, si Uzinsider General Contractor, 15.844.

Foto: ziarelive.ro

Cosmin Zaharia

Citeste:

Contractele bilaterale ale Hidroelectrica, reziliate

Certificate verzi de 95 milioane euro acordate in 2011 producatorilor E-SRE

Exclusiv GR: Hidroelectrica, dispusa sa renunte la majoritate in compania de proiect Tarnita-Lapustesti

Hidroelectrica a inceput probele la noua capacitate de productie de la Robesti

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri