Hidroelectrica deschide noi capacitati

Hidroelectrica va deschide pana la sfarsitul anului trei noi capacitati de productie, dintre care doua vor furniza energie electrica incepand cu anul 2013. Investitile necesare se ridica la peste 215 milioane de lei, a declarat pentru Green Report, directorul general al companiei, Dragos Zachia-Zlatea.

“Planul de investitii al Hidroelectrica pentru tot anul 2012 este 1,2 miliarde lei, aproximativ 275 milioane euro”, a mai spus Zlatea. Acesta aprecizat ca programul de investitii pentru anul 2012 se finanteaza cu  890 milioane lei din surse proprii si 310 milioane lei din credite. 

Astfel, in cadrul investitiei “Amenajarea hidroenergetica a raului Olt defileu, pe sectorul Cornetu – Avrig” Centrala Hidroelectrica Robesti, este un obiectiv de investitii in faza de finalizare, pentru care in decembrie 2011 au inceput probele tehnologice pentru punerea in functiune a primului grup.

„Se prevede pentru anul 2012 finalizarea probelor de punere in functiune a ambelor grupuri ale centralei, totalizand o putere instalată de 27,10 MW si o energie medie de proiect in anul hidrologic mediu de 74,60 GWh/an si sa intre in exploatare comerciala”, a spus directorul general al Hidroelectrica.

De asemenea, tot in cadrul investitiei “Amenajarea hidroenergetica a raului Olt defileu, pe sectorul Cornetu – Avrig” Centrala Hidroelectrica Racovita, (putere instalata de 31,50 MW, energie medie de 74 GWh/an) este programata pentru inceperea probelor tehnologice la primul agregat in decembrie 2012.

Tot in decembrie 2012 vor incepe probele tehnologice pentru centrala hidroelectrica Rastolita, (putere instalata de 35,20 MW si o energie medie de 94,60 GWh/an).

’’Centralele hidroelectrice Racovita si Rastolita vor putea produce si livra energie electrica incepand cu anul 2013”, a mai spus Zlatea.

Potential de 8.000 MW

Potrivit ministrului Mediului si Padurilor potentialul hidroenergetic al Romaniei este de 8.000 MW. "Din cei 8.000 MW cat este potentialul maxim, 1.134 MW reprezinta potentialul pentru microhidrocentrale, din care, la ora actuala, cele aflate in functiune au o putere instalata de 400 MW”, a declarat, marti, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, in cadrul unui seminar dedicat sectorului hidroenergetic.

Referindu-se la sectorul microhidrocentralelor, Borbely a precizat ca, la ora actuala, pentru realizarea acestora sunt acordate 290 de avize de gospodarire a apelor, 84 dintre acestea fiind in curs de executie.

Pentru microhidrocentralele (MHC) sub 10MW investitorii beneficiaza de 3 certificate verzi (CV) pe o perioada de 15 ani daca investitiile sunt noi, puse in functiune dupa anul 2004. Pentru MHC retehnologizate se aloca 2 CV pentru 10 ani, iar pentru microhidrocentrale vechi, neretehnologizate si puse in functiune inainte de 2004 investitorii obtin 0,5 CV pentru 3 ani.

Foto: enational.ro

Cosmin Zaharia

Citeste:

MHC-urile functioneaza pe avarie

Contractele bilaterale ale Hidroelectrica, reziliate

Certificate verzi de 95 milioane euro acordate in 2011 producatorilor E-SRE

Exclusiv GR: Hidroelectrica, dispusa sa renunte la majoritate in compania de proiect Tarnita-Lapustesti

Hidroelectrica a inceput probele la noua capacitate de productie de la Robesti

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri