Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Statele europene, intre entuziasm si ingrijorare, dupa adoptarea legilor de combatere a schimbarilor climatice

Statele europene au avut reactii imediate la adoptarea pachetului legislativ al Comisie Europene de combatere a schimbarilor climatice si dezvoltarea energiilor regenerabile. In marea lor majoritate, acestea au salutat adoptarea legilor, sustinand ca este "un plan ambitios" al Uniunii Europene. Alte tari si-au manifestat ingrijorarea cu privire la sectorul energetic ce va fi afectat de introducerea, din 2013, a licitatiilor pentru cumpararea certificatelor de carbon care sunt, in prezent, gratuite.

Marea Britanie a salutat adoptarea de catre Comisia Europeana a pachetului legislativ pentru comaterea incalzirii globale, subliniind ca acesta reprezinta „un semnal catre lume” si ca Europa ia masuri decisive in lupta impotriva incalzirii globale. „Acest plan arata exact ce ne dorim pe plan globale: o intelegere efectiva pentru combaterea schimbarilor climatice, un plan care sa aiba piata de carbon in centrul sau”, a declarat Hilary Benn, secretarul britanic al Mediului.

Marea Britanie a sustinut promisiunea Comisiei Europene de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 30% pana in 2020, daca si comunitatea international ar proceda la fel.

De asemenea, Spania a apreciat pachetul legislativ adoptat de CE ca fiind „corect si echitabil”. UE a luat in calcul criteriul de „echitabilitate” sustinut de Spania, au declarat Cristina Narbona, ministrul Mediului, si Joan Clos, ministrul Industriilor.

Pachetul nu a „discriminat” companiile spaniole, desi acestea trebuie sa faca eforturi majore in anumite sectoare, precum electricitatea, a mai spus Clos.

Si Suedia a salutat adoptarea pachetului legislative, cu precizarea ca „va analiza” legile adoptate. „Pericolul schimbarilor climatice este real”, a declarat primul ministru suedez, Fredrik Reinfeldt, precizand ca Suedia a fost o natiune activa in sprijinirea obiectivelor propuse de Uniunea Europeana.

„Suedia este exemplul tarii care a reusit sa combine cresterea economica cu un impact redus asupra mediului”, a declarat primul ministru, care a adaugat ca politica taxelor din Suedia a reusit sa schimbe obiceiurile consumatorilor. Noul pachet legislative prevede ca Suedia sa-si creasca procentul de energii regenerabile folosite de la 40 al 49% pana in 2020 si sa-si reduca emisiile cu 17%.

Germania se numara, de asemenea, printre tarile care au apreciat pozitiv pachetul legislativ adoptat de CE. „Salutam obiectivele si implementarea masurilor UE. Este un pachet de legi foarte ambitioase si curajoase”, a declarat Sigmar Gabriel, ministrul german al Mediului.

Ministrul a declarat ca Germania poate indeplini obiectivele stabilite, dar ca stabilirea anului 2005 ca an de referinta in locul anului 1990 inseamna dublarea eforturilor pentru Germania. Sigmar Gabriel a salutat, de asemenea, masura de asigurare ca industiile intensiv energetice – precum otelul, aluminiul, cuprul sau cimentul – vor fi retinute in Europa si nu vor migra in strainatate.

Ministrul Mediului a mai precizat, ca punct negative, faptul ca pachetul nu contine obiective in ce priveste eficienta energetica, numind programul „relativ slab” din acest punct de vedere.

Polonia s-a aratat ingrijorata de efectul pe care acest pachet legislativ il va avea asupra sectorului energetic, bazat in principal pe carbon. „Este vorba despre o mare amenintare la adresa sectorului energetic polonez”, a declarat Mikolaj Budzanowski, director in cadrul Ministerului polonez al Mediului.

Planul Comisiei Europene va servi „la stimularea in cercetarea si dezvoltarea tehnologiilor noi, dar acest stimulant pare destul de radical”, a declarat oficialul polonez.

Portugalia s-a declarat multumita de pachetul legislativ al Comisiei Europene care ii permite sa-si creasca emisiile de gaze cu efect de sera cu 1% pana in 2020 in transporturi, agricultura si sectorul domestic.
„Criteriul de a imparti obiectivele in functie de PIB-ul statelor pe cap de locuitor ni se pare adaptat pentru ca cere tarilor cu o capacitate financiara mai mare sa investeasca mai mult, permitand tarilor care au nevoie de dezvoltare economica sa creasca mai mult, crestere care inseamna, implicit, o crestere a emisiilor de gaze cu efect de sera”, a declarat Humberto Rosa, secretar de stat in cadrul Ministerului portughez al Mediului.

Franta saluta, la randul sau, planul Bruxelles-ului de combatere a schimbarilor climatice si de dezvoltare a energiilor regenerabile. „Cu un asemenea obiectiv, Franta isi va mentine pozitia sa de lider in lupta impotriva schimbarilor climatice si va deveni in 2020 economia cea mai slaba in carbon din Uniunea Europeana”, a declarat Jean-Louis Borloo, ministrul francez al Mediului.

Romania se numara printre statele care au apreciat pozitiv adoptarea pachetului legislativ. "Este un pas inainte in ce priveste politica de reducere a emisiilor si ceea ce este important este ca industriile intensive nu vor avea alocari la nivel national ci la nivel european", a declarat, pentru Green Report, ministrul Mediului, Attila Korodi. Este prima masura a UE care va contabiliza sectoarele fara sa se uite daca este vorba despre o tara sau alta, a mai aduagat acesta.

Referitor la costurile pe care europenii urmeaza sa le plateasca, ministrul precizeaza ca: "Nu totul se traduce in scumpiri. Vorbim si de alocari din fondurile bugetare pentru energiile regenerabile cat si pentru reducerea emisiilor. Pe anumite sectoare se poate traduce in costuri personale, dar este clar ca pentru a proteja mediul nu poti sa o faci fara un efort financiar. Si asta pentru ca totul se rezuma la cunostinte si tehnologii moderne aplicate, tehnologii care costa. Dar niciun sector nu poate sa contabilizeze astazi foarte clar impactul acestei masuri, dar spre mijlocul anului se poate contabiliza."

Citeste mai mult despre adoptarea pachetului legislativ al CE pentru combaterea schimbarilor climatice

spot_img

Ultimele știri