Spania vrea sa reduca somajul prin crearea de joburi verzi 

Spania intentioneaza sa creeze circa un un milion de locuri de munca in urmatorii zece ani in industria reducerii emisiilor de carbon, ca solutie la problemele sale economice, anunta publicatia ”Business Green”.

Prezent la o masa rotunda privind energiile regenerabile si sustenabilitatea in cadrul reuniunii G20 de la Seul, prim-ministrul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a declarat ca industriile ecologice ar putea juca un rol major in atenuarea crizei somajului.

In luna martie, Spania a dublat tinta sa pentru energie regenerabila. Potrivit lui Zapatero, aceasta masura, combinata cu o crestere in transport verde, ar putea crea mai mult de un milion de locuri de munca intr-o tara in care numarul somerilor a ajuns la patru milioane.

”Estimam ca, daca vom grupa industriile durabile, transportul sustenabil, educatia durabila si eco-industriile, exista un poteantial de aproximativ un milion de locuri de munca in economia de mediu durabila, in urmatorul deceniu”, a spus el.

In topul producatorilor de energie verde

In timp ce economia Spaniei se zbate, in prezent, sa supravietuiasca, ea ramane una dintre puterile europene in materie de energie solara si eoliana si are obiective ambitioase pentru extinderea retelei feroviare de mare viteza.

In Europa, Spania este depasita doar de Germania la productia eoliana onshore, iar guvernul spaniol intentioneaza sa dezvolte masiv si sectorul de biomasa.

”Economia verde reprezinta un potential mare pentru a genera locuri de munca in viitor si pentru a ajuta, cu ajutorul progreselor tehnologice, la transformarea economiei nationale intr-una mai competitiva”, a adaugat Zapatero mai tarziu, intr-un interviu difuzat de postul spaniol de televiziune RTVE.

Intre timp, Italia se apropie de finalizarea primei autostrazi alimentat solar din lume. Autostrada A18 Catania-Siracusa, de 30 de kilometri, va fi inaugurata la 1 ianuarie. Tot necesarul de electricitate, incluzand luminile, semnele rutiere si mobilierul stradal va fi obtinut folosind energia generata de 80.000 panouri solare instalate.

Proiectul a costat aproximativ 60 milioane euro si ar trebui sa genereze pana la 12 milioane kWh pe an, economisind a aproximativ 10.000 de tone de CO2.

 

spot_img

Ultimele știri