SOS de Ziua Mondiala a Oceanelor

Salvand oceanele si marile planetei ne salvam pe noi insine, a explicat pentru CNN oceanograful Sylvia Earle, cu ocazia Zilei Mondiale a Oceanelor. Aniversarea are loc intr-un moment in care petrolul continua sa se scurga in Golful Mexic, in urma exploziei platformei administrate de British Petroleum (BP), si ameninta chiar Oceanul Atlantic.

"In urma cu doua saptamani am facut declaratii in fata Congresului american in legatura cu pata de petrol din Golful Mexic. Am facut acest lucru avand in minte momentele in care am strabatut plaja plina de petrol si vazand animalele pe moarte”, a explicat oceanograful, ce are o experienta profesionala de 50 de ani.

Un an critic pentru oceane

Sylvia Earle are in spate si experienta catastrofei ecologice provocate de vasul Exxon Valdez in Alaska, atunci cand peste 40 de milioane de litri de petrol au ajuns in apa. In acelasi timp, oceanograful a fost martorul deversarii deliberate a unor cantitati masive de petrol in Golful Persic, intr-un act considerat “terorism ecologic”.

“In conditiile accidentului platformei Deepwater Horizon, nu a mai existat un moment atat de critic pentru a reflecta la importanta oceanelor pentru umanitate si, mai important, pentru a lucra impreuna pentru a salva inima albastra a Pamantului”, explica Sylvia Earle.

In plus, pescuitul excesiv a distrus aproximativ 90% din vietuitoarele marine in ultimii 50 de ani, iar cifrele includ rechinii, tonul, broastele testoase, crevetii si crabii.

Ziua Mondiala a Oceanelor este sarbatorita inca din 1992. In fiecare an, aniversarea adopta o tema, cea de anul acesta fiind „Oceane de Viata”.

Foto: travelpod.com

spot_img

Ultimele știri