Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Sistem de avertizare in timp real pentru geohazarde marine de risc, in zona de coasta a Marii Negre

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina (INCD GeoEcoMar) a lansat astazi proiectul de cooperare transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007 – 2013 “MARINEGEOHAZARD – Elaborarea si implementarea componentelor cheie, de baza, ale unui sistem de avertizare in timp real pentru geohazarde marine de risc pentru zona de coasta romano-bulgara a Marii Negre”.

Proiectul a inceput pe 4 decembrie 2010 si are ca scop implementarea unui sistem integrat de avertizare in timp-real la producerea unor geohazarde in domeniul marin (cutremure submarine, alunecari, valuri extreme, etc), cu efecte potential periculoase pentru zona de coasta a Romaniei si Bulgariei, precum si in imbunatatirea capacitatii regionale de evaluare si notificare a efectelor geohazardelor marine naturale.

Valoarea totala a proiectului este de 5.969.326 euro si este finantat din Fonduri structurale de la Comisia Europeana – Programul de cooperare transfrontaliera Romania-Bulgaria Cross-Border Cooperation Programme 2007-2013, gestionate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Printre obiectivele proiectului se mai numara instalarea unor retele automate pentru detectie rapida a geohazardelor marine, crearea capacitatii tehnice regionale pentru efectuarea de masuratori seismice marine si imbunatatirea expertizionale, alaturi de stabilirea unei platforme de comunicare intre institutiile nationale ale Romaniei si Bulgariei.

Reteaua EUXINUS presupune instalarea unui sistem format din cinci platforme marine de avertizare rapida in cazul producerii unui geohazard marin major.

Reteaua GeoPontica este formata din 18 statii DGPS pentru urmarirea miscarii crustei terestre de-a lungul zonelor de coasta ale Bulgariei si Romaniei, inclusiv Delta Dunarii; monitorizarea efectelor schimbarilor globale prin urmarirea variatiilor de nivel ale marii.

Consortiul sproiectului este alcatuit din Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina (INCD GeoEcoMar), coordonatorul proiectului, Geological Institute – Bulgarian Academy of Sciences (GI-BAS), Sofia, Institute of Oceanology – Bulgarian Academy of Sciences (IO-BAS), Varna, Institutul National pentru Fizica Pamantului (INFP), in calitate de parteneri.

Foto: Greenfudge.org

spot_img

Ultimele știri