Începe cea de-a doua sesiune de atragere de fonduri pentru insule ecologice prin PNRR

Cea de-a doua rundă de atragere de fonduri pentru construcţia de insule ecologice digitalizate, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a demarat joi şi se va finaliza pe 20 iunie, informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Apelul lansat în toamna anului trecut a demonstrat interesul crescut pentru finanţarea acestor insule ecologice digitalizate. Oferim şi posibilitatea instalării unor insule ecologice digitalizate subterane, care funcţionează foarte bine în zone de turism, în zonele urbane, unde nu pot fi amplasate celelalte tipuri de containere. Aceste insule vor fi extrem de utile în managementul deşeurilor din România, având capacităţi pentru cele 5 fracţii: pentru biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic şi metal, hârtie şi carton„, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos.

Această subinvestiţie sprijină activităţi/acţiuni specifice pentru înfiinţarea şi dotarea de insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), pentru următoarele fluxuri de deşeuri colectate separat: deşeuri de hârtie şi carton, deşeuri de plastic şi metal, deşeuri de sticlă, deşeuri biodegradabile, deşeuri reziduale, acţiuni specifice pentru dezvoltarea platformei software necesară operării insulelor ecologice digitalizate şi administratorii datelor, acţiuni specifice de promovare a investiţiilor, precum şi pentru promovarea principiului „plăteşte pentru cât arunci”.

Potrivit ministerului de resort, beneficiari eligibili ai programului sunt: Unităţile Administrativ-Teritoriale (UAT), Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) şi alte asocieri de UAT.

Valorile eligibile corespund unor costuri unitare, după cum urmează:

  • insule supraterane încasetate cu containere de 1,1 metri cubi – valoare acordată de 14.000 euro/insulă, fără TVA;
  • insule supraterane cu containere individuale – suma de 19.000 euro insulă, fără TVA;
  • insule subterane cu containere individuale – finanţare de 50.000 euro/insulă, fără TVA.

În cadrul primei runde de finanţare, lansată în toamna anului trecut, au fost selectaţi 167 de beneficiari care au solicitat sume pentru 8.395 de insule ecologice digitalizate, în valoare de 140,104 milioane de euro.

Pentru a doua rundă de finanţare, alocarea financiară aferentă este repartizată astfel:

  • pentru insule supraterane încasetate cu containere de 1,1 metri cubi (de 77.979.971,54 euro),
  • pentru insule supraterane cu containere individuale (31.662.349,22 euro),
  • pentru insule subterane cu containere individuale (10.383.679,24 euro).

    Din estimările MMAP reiese faptul că, în urma implementării acestei subinvestiţii, până la 30 septembrie 2024 se vor realiza şi operaţionaliza cel puţin 7.000 de insule ecologice digitalizate, iar până la 30 iunie 2026 se vor realiza şi operaţionaliza cel puţin 13.752 asemenea puncte.

Citește și: Primăria S5, cu cea mai mică rată de colectare din București, nu a depus nicio cerere de finanțare pentru insule ecologice digitalizate prin PNRR 

Peste 8 mii de insule ecologice digitalizate au fost aprobate. În ce județe vor fi cele mai multe?

România va fi împânzită de insule digitalizate de colectare și se va ști ce aruncă și cât aruncă fiecare cetățean

Prima sesiune de atragere de fonduri pentru construirea de insule ecologice digitalizate, lansata de Ministerul Mediului

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri