Care sunt soluțiile europene pentru crizele energetice prezente și viitoare

Adoptarea în masă a stocării de energie este vitală pentru a permite tranziția energetică a Europei, iar acest lucru necesită standardizare și interoperabilitate. Un program pan-european ce își propune să descopere soluții pentru tranziția energetică a țărilor de pe continent a fost demarat recent și se va derula în următorii trei ani.

Proiectul InterSTORE („Instrumente open-source interoperabile pentru permiterea hibridizării, utilizării și monetizării flexibilității de stocare”) este susținut de programul de cercetare și inovare Orizont Europa al Uniunii Europene. Consorțiul de proiecte, din care face parte și EATON, este coordonat de Universitatea RWTH Aachen și include parteneri academici, precum și alte companii, asociații din industrie și organizații de standardizare.

InterSTORE își propune să atingă patru obiective cheie:

  • furnizarea a patru instrumente software open-source pentru asigurarea interoperabilității, flexibilității și standardizării datelor;
  • luarea în calcul a tuturor aspectelor relevante ale utilizării flexibile a sistemelor de stocare a energiei hibride în patru domenii principale de aplicare (vehicule electrice, industrial, rezidențial și comercial);
  • demonstrarea a șapte cazuri de utilizare cu impact ridicat în patru laboratoare de viață reală;
  • implementarea de metode dincolo de ultima generație pentru a permite hibridizarea, utilizarea și monetizarea stocării flexibile, asigurând în același timp standardizarea la nivelul spațiului de date.

În prezent, sistemul de management al energiei (EMS) al EATON este proiectat să optimizeze încărcătoarele de vehicule electrice GreenMotion, acumulatorii compacți xStorage și panourile fotovoltaice.

Nevoia pentru astfel de soluții este din ce în ce mai mare deoarece organizațiile încep să adopte noi arhitecturi, precum stocarea energiei și generarea la fața locului a energiei primare, pentru a reduce dependența și a permite o mai mare rezistență.

Extinderea centrelor de date Microsoft din Dublin, de exemplu, va include atât generarea de energie primară, cât și grupuri de baterii litiu-ion aprobate pentru interacțiunea specială cu rețeaua. Această interacțiune oferă rețelei servicii auxiliare pentru a-i permite acesteia să se confrunte cu surse variabile cum ar fi vântul de pe uscat și mare, soarele și alte surse regenerabile care alimentează din ce în ce mai mult rețeaua.

O componentă vitală a centrului de date este sursa de alimentare neîntreruptibilă (UPS). Acest sistem vast de energie de rezervă asigură calitatea energiei și protejează centrul de date împotriva întreruperilor neprevăzute ale rețelei. Aceeași rezervă de energie poate fi acum folosită pentru a furniza servicii de energie auxiliară rețelei, atunci când este necesar, fără a afecta performanța sau integritatea centrului de date. UPS-ul Eaton EnergyAware este un astfel de sistem și a fost deja implementat în mai multe centre de date pentru o clasă de servicii numită răspuns rapid de frecvență (FFR).

Având în vedere că centrele de date implementează astfel de servicii, acest lucru va permite operatorului de rețea să integreze niveluri din ce în ce mai mari de energie regenerabilă și va contribui la accelerarea tranziției. În combinație cu criza energetică, acest lucru ar putea încuraja o relație mai cooperantă între producători, operatori de rețea și mari utilizatori de energie.

Citește și:

Europa caută soluția magică pentru decarbonizare, simultan cu asigurarea securității energetice

spot_img

Ultimele știri