Oamenii de știință avertizează că în câteva decenii Pământul ar putea avea condiții climatice similare cu acum 3 milioane de ani

După 2030, schimbările climatice cauzate de om ar putea duce planeta înapoi la condiții care au existat acum trei milioane de ani în Pliocen, o eră aproape lipsită de gheață și cu 1.8 – 3.6 grade Celsius mai caldă decât astăzi, avertizează oamenii de știință.

©NASA

Cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin-Madison, SUA, au analizat prognoze climatice care estimează temperaturile medii ale lumii în timpul verii și a iernii din 2020 până în 2280, comparându-le cu perioade calde istorice și preistorice din ultimii 50 de milioane de ani.

Conform studiului, climatul global din 2030 se potrivește cel mai bine cu o perioadă de încălzire din mijlocul Pliocenului, acum peste 3 milioane de ani, în cazul în care țările își vor respecta angajamentele din cadrul Acordului de la Paris și vor reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră.

Însă dacă țările vor continua să ardă combustibili fosili, clima Pământului ar putea ajunge până în 2150 ca cea din timpul Eocenului, acum 50 de milioane de ani, o perioadă marcată de temperaturi cu până la 13 grade Celsius mai ridicate decât în prezent.

Riscul unui efect de domino în urma depășirii limitelor ecologice ale Pământului, mult mai mare decât se estima

În acest caz, cel puțin 9% din lume va avea climate noi din punct de vedere geologic, condiții climatice fără precedent, care nu au echivalent în istorie.

În ultimele decenii, oamenii de știință au identificat exemple de extincție în masă și schimbări climatice catastrofale. Un studiu recent arăta că cel mai mare eveniment de extincție care a avut loc vreodată pe Pământ, la sfârșitul erei Permiene acum peste 250 de milioane de ani, a fost cauzat de o încălzire globală rapidă.

Green Report Shop Transport ECO

Epoca în care oamenii moderni s-au dezvoltat, numită Holocen, s-a sfârșit la jumătatea secolului 20, iar noua eră în care am intrat, Antropocenul, este definită de schimbările drastice ale mediului înconjurător cauzate de om.

„Cu cât ne îndepărtăm mai mult de Holocen, cu atât ne deplasăm în afara zonei sigure de operare. În cei 20-25 de ani de muncă în domeniu, am trecut de la a aștepta ca schimbările climatice să se întâmple, la detectarea efectelor sale, iar acum vedem că aduce daune. Oamenii mor, proprietățile sunt afectate, vedem incendii și furtuni intensificate care pot fi atribuite schimbărilor climatice.”, a explicat John Williams, autor al studiului.

spot_img

Ultimele știri