Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Rosia Montana fara autorizatie, in presa de azi

Jurnalul National: ROSIA MONTANA – Certificat anulat

Certificatul a fost eliberat de CJ Alba la cererea RMGC pentru continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului. Actiunea in instanta a fost promovata de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu. Alburnus Maior a fost intervenient in acest caz. Certificatul de urbanism nr. 78/2006 fusese suspendat de Tribunalul Cluj la 20 iulie 2007 si anulat de aceeasi instanta la 11 noiembrie 2007.

Ca urmare, Ministerul Mediului a suspendat procedura pentru proiectul minier si a constatat ca orice certificat de urbanism emis de CJ Alba cu acelasi continut ca si certificatul 78/2006 este suspendat de drept. CIDRM si Alburnus Maior au dovedit ca actul nu contine lista completa a ariilor din Rosia Montana, protejate datorita patrimoniului natural si istoric, precum si a zonelor de protectie din jurul lor; ca actul nu contine toate facilitatile industriale pentru care RMGC doreste sa obtina autorizatie de construire si pentru care realizeaza evaluarea de mediu (cum ar fi iazul de decantare) si ca planurile de urbanism pe baza carora a fost emis certificatul de urbanism nr. 78/2006 au fost declarate ilegale de Curtea de Apel Alba.

REACTIE. Pe de alta parte, Rosia Montana Gold Corporation sustine ca actul anulat de instanta era deja exprirat, compania obtinand intre timp un alt certificat de urbanism. "Certificatul de urbanism reprezinta doar un act de informare asupra regimului juridic, economic si tehnic al terenurilor si cladirilor existente si care detaliaza lista documentelor necesare in momentul solicitarii autorizatiei de constructie. Acesta nu este un acord sau un aviz si nu autorizeaza desfasurarea nici unor activitati", se arata intr-un comunicat al Rosia Montana Gold Corporation.

Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul National

Gandul: Proiectul minier Rosia Montana – ingropat de Justitie

Curtea de Apel Cluj a mentinut decizia Tribunalului de-a anula certificatul de urbanism 78/2006 emis de CJ Alba pentru Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Deoarece sentinta este irevocabila, proiectul de exploatare a aurului din Apuseni se amana pana cand initiatorii lui vor gasi o alta portita legala de-a-l continua.

Certificatul 78 a fost emis, desi precedentul act similar, din 2004, a fost suspendat irevocabil de instante, dar, datorita lui, procedura de evaluare a impactului asupra mediului, fara de care proiectul nu putea fi autorizat, a putut continua. Documentul a fost depus la Ministerul Mediului si astfel RMGC a putut parcurge etapa de consultari publice pe marginea studiului de impact asupra mediului. De asemenea, compania a initiat procedura pentru obtinerea autorizatiei de siguranta a iazului de decatare, schimbarea folosintei terenurilor, modificarea Planului de Urbanism Zonal.

In noiembrie anul trecut, certificatul 78 a fost anulat de Tribunalul Cluj, iar in secunda doi, Ministerul Mediului a suspendat procedura de evaluare a impactului. Ulterior ministrul Korodi Attila a fost dat in judecata de RMGC.

Cele doua ong-uri care s-au luptat in instanta cu CJ Alba si RMGC, Centrul pentru Dezvoltarea Resurselor Miniere si Alburnus Maior, au adus ca argument faptul ca certificatul de urbanism nu contine aria completa a ariilor protejate din Rosia Montana, nu se refera la toate facilitatile industriale pentru care se dorea autorizatie, dar si ca planurile de urbanism ce au dus la eliberarea certificatului au fost declarate ilegale de catre instanta.

Consecinta sentintei Curtii de Apel este aceea ca toate procedurile de autorizare si evaluare vor fi lipsite de efecte juridice.

RMGC are actionar principal (80 la suta) Gabriel Resources (Canada), restul actiunilor fiind detinute de Minvest Deva, companie de stat. Investitorul doreste sa realizeze cea mai mare exploatare de suprafata din Europa folosind tehnologii bazate pe cianuri.

Pentru mai multe informatii vizitati Gandul

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri