Marea Britanie, Polonia, Spania, Franta si Romania se afla in fruntea listei de tari care vor trebui sa-si inchida pana in 2015 centralele electrice alimentate cu carbune, pentru a respecta legislatia comunitara in materie de poluare acida, informeaza Agerpres.
In 2001, UE a adoptat masuri legislative menite a reduce emisiile de dioxid de sulf si de oxizi de azot – care dauneaza sanatatii umane si duc la acidizarea lacurilor si solului – de la uzinele industriale care ard combustibili fosili. Executivul comunitar estimeaza ca, daca se vor implementa pe deplin legile sale referitoare la calitatea aerului, s-ar putea preveni pana la 13.000 de decese premature anual. Aceste reglementari s-au lovit de opozitia unor state membre, printre care si Marea Britanie, care sustine ca productia sa de electricitate ar putea avea serios de suferit daca va fi nevoita sa-si inchida 25 la suta din capacitatea sa de generare, fie din cauza restrictiilor referitoare la calitatea aerului, fie pentru ca unele reactoare nucleare ajung la sfarsitul perioadei de functionare. Aceasta chestiune va fi dezbatuta la reuniunea din 2 martie a ministrilor mediului din statele UE.
Statele UE au avut de ales intre a obliga companiile sa investeasca in echipamente de eliminare a agentilor poluanti sau a le exclude de la aplicarea standardelor prevazute de Directiva instalatiilor cu ardere mare, prin inchiderea respectivelor centrale electrice dupa 20.000 ore de functionare sau pana in 2015. Saptesprezece din cele 27 de state membre UE au exclus un numar total de 205 centrale, potrivit datelor obtinute vineri de Reuters. Marea Britanie a exclus 13 centrale, care produc in total circa 34,3 gigawati, adica aproximativ 15% din capacitatea totala de generare a Marii Britanii. Polonia, care isi produce aproximativ 95% din energie prin arderea carbunelui, a exclus 37 de centrale, reprezentand 32% din capacitatea sa, Spania 10% si Franta 5%. Romania a exclus cel mai mare numar de centrale, 41, reprezentand aproximativ 22% din capacitate, insa majoritatea sunt centrale mici, ce fac parte din schemele de incalzire din cartiere. In ultimii ani, chestiunea poluarilor acide a fost umbrita de eforturile UE de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, in cadrul luptei impotriva schimbarilor climatice. Insa anul acesta a revenit din nou pe agenda, fiind de asteptat ca unele tari sa faca presiuni pentru amanarea termenului de inchidere a centralelor pe carbune.