PODCAST Green Report | Cum fuzionează activismul cu platformele sociale

Ce ar trebui să facă organizațiile ca să își promoveze campaniile? Cum pot fi platformele digitale utilizate pentru mobilizarea oamenilor? Cum va arăta activismul în România peste 10 ani? Acestea sunt unele dintre întrebările la care ultimul episod de Podcast Green Report încearcă să răspundă.

Invitatul acestui episod al podcast-ului Green Report este Silviu Istrate (Faiăr), creator de conținut în mediul online, care discută cu audiența sa despre probleme politice și sociale. 

Faiăr, după cum s-a văzut din discuția avută cu Raluca Fișer, este un activist neobișnuit care își începe intervențiile cu replicile familiare pentru publicul digital: „Bună seara, chat!” sau „Poftă bună, YouTube!”. 

Criza climatică și nevoile de bază ale românilor

Problemele sociale sunt o componentă care blochează percepția românilor privitor la schimbările climatice. Faiăr consideră că situația materială a oamenilor îi face pe aceștia să nu fie la fel de preocupați de problemele de mediu din cauză că au probleme mai stringente de care să se ocupe.

Când tu nu ai baza piramidei lui Maslow, mi se pare că e greu să să ajungi cu un mesaj de tipul “hei, poate ar fi ok să folosim x reutilizabil. Sau poate ar fi ok să te duci la alea la SGR. Sau poate ar fi ok să nu mai mergi cu mașina diesel”  

Inegalitatea socială este și ea punctată în cadrul acestei discuții. Într-o Românie în care oamenii se chinuie să trăiască de la un salariu la altul, este greu să fie ținute lecții de responsabilitate față de mediu.  

 „E greu să spui „nu mai folosi mașina diesel” când omul are altă prioritate: să ajungă la muncă.”

BICICLETE VERSUS MAȘINI

În ceea ce privește politicile verzi, mobilitatea urbană a fost un subiect arzător. În foarte multe rânduri, creatorul de conținut s-a declarat anti-mașini și adeptul transportului în comun și al bicicletelor. 
 
Este clar, însă, că politicienii români nu sunt pregătiți să ia decizii nepopulare – cum ar fi pietonalizarea permanentă a anumite zone sau ridicarea mașinilor parcate ilegale, pentru că riscă astfel să piardă voturi la următoarele alegeri.  
 
Amsterdamul este dat ca exemplu de oraș care a reușit să se transforme dintr-un oraș al mașinilor într-un oraș etalon pentru infrastructură velo la nivel european. Această schimbare a fost foarte nepopulară la început, dar a trecut testul timpului.  

„Eu cred că asta este singura soluție prin care se poate face ceva” (implicarea autorităților publice localen.r.)

IMPLICAREA ROMÂNILOR ÎN VIITOR

Implicarea în societatea civilă din România a fost subiectul de închiere al podcastului.

Viziunea invitatului este una optimistă. România peste 10 ani va avea o societate mai închegată cu baze mari de voluntari și capacitatea de a răspunde rapid la problemele din societate. 

Această implicare va veni ca o formă de conștientizare asupra creșterii mișcărilor extremiste, consideră invitatul Silviu Faiăr.

Vizionează podcast-ul în întregime aici:

 

CITEŞTE ŞI:

Podcast Green Report: Cum depășești recorduri mondiale în apa înghețată

Podcast |  Art Safari, un model despre cum arta poate aduce sustenabilitate, dar și bani

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri